19. Budgettips

Bra budgettips?

2010-02-24 20:36 #0 av: SarahOhrn

Rent allmänt, har ni några bra, smarta budgettips? Vi arbetslösa har ju väldigt olika inkomst men inga av oss kan ju direkt leva lyxliv! :)

Det kan vara allt från billiga abbonemang, billig god mat/recept till andra smarta val av lån, rea-prylar och billiga nätsajter eller billiga evenemang och saker man kan göra med sina kära.

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-24 21:05 #1 av: Loucar

Vecko eller månadshandla mat och göra stor och långkok spar man massor med pengar på.

Att säga upp det fasta telefonabonnemanget och bara ha mobil i alla fall om man bor i en storstad där det finns täckning för mobilnätet.

Ta bort alla som jag kallar för dumlån på ellos och annat och ta ett vanligt banklån på 10 år istället, man kan få låna upp till 50 000 utan säkerhet.

 

Anmäl
2010-02-24 21:25 #2 av: Mari

Finns massor av bra tips och funderingar inne på miljonar.ifokus Glad

Anmäl
2010-02-26 12:40 #3 av: Maria

Jag slår alltid ett slag för att handla "second hand" Allt från kläder till husgeråd eller roliga presenter.

/Maria

 

Anmäl
2010-02-26 14:01 #4 av: SarahOhrn

Jag vet att miljonär också har en del om detta! :) Men tänkte ha en tråd här också med tips, eftersom många arbetslösa vill spara pengar och har tips, här på samma sajt :D

Tack för era tips! :)

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-28 13:59 #5 av: [Sephrenia]

Hejsan, här har vi under min studietid lyckats leva på 2000 kronor + hyra i två år och det finns en massa man kan dra in på.

Vi köpte aldrig kläder, lagade bara.

När du gör mat, gör mycket.. blir det över av tex potatis som inte känns så käckt att äta flera dagar i rad (kan ju stekas upp dagen efter) så skaffa en större tupperwere (stavning?) låda (eller liknande du vet vad jag menar) och lägg tärnade rester i den som sedan kan stekas upp när det blir tillräckligt mycket som pytt i panna, detta är skitsmart enligt mig för då sparar du ALL mat och inget går till soporna.

Köp bara husgeråd osv när ni måste, kolla då på ikea eller second hand som bubmleboo skriver, tradera är med ett hett tips på kläder.

Som #1 skriver, ta bort fasta nätet det blir billigare med att bara ha kontantkortsmobil, dock har vi turen att kunnat sno via trådlöst från morsan som bor 80 meter bort i gengäld att hon får använda mitt namn på abonnemanget (med överkoll på fakturorna och att hon betalar från min sida - anledningen är att är du under 26 blir telia billigare).

Lidl är ju inget kul ställe att handla från egentligen, man funderar mycket på vart sakerna i påsarna kommer och vad dom ibland innehåller.. dock är dom billiga - åk alltid till lidl eller större mataffärer.. (tex en påse som kostar 350 på ICA där vi bor kostade 150 på ICA maxi stormarknad). Jämnför priser som en liten galning, det lönar sig :)

När någon fyller år, var inte rädda för att snåla, personliga saker som tex kort som du scrappar ihop till en liten pärm är oftast mer uppskattat än dyra saker som kommer läggas på hyllan efter ett tag utan att de kommer minnas vem dom fick det ifrån.

När ni fyller år, önska er mat, det låter crazy men så välbehövligt (det gjorde vi en gång och svärföräldrarna kom med mat för 5000 kronor som gick att frysa in) anledningen att beloppet blev så högt var att jag och sambon fyller på exakt samma dag (rätt creepy eller hur?).

Vid tvättning, tänk på att koncenterat tvättmedel behövs det så lite av, jag brukar hälla upp tvättmedlet i sköljmedelsflaskor istället för att använda dessa jädra kartonger, så tar jag två små (sköljmedels) korkar med tvättmedel och tvättmedlet räcker länge.. håll utkik för extra priser, (trots att jag har jobb och ekonomi så det funkar så försöker jag spara in för vi är två som lever på min lön och sparning är bar jämt)  sist fick jag tag på 5 stycken koncenterarde förpackningar med tvätt medel från Via för 80 kronor, det kommer räcka ett halvår minst.

Hygien saker - ta billigaste toapappret, köp storpack alltid billigare, köp frisör shampoon och balsam sånna som finns hos frisörer - kan rekomendera grayhams web serien - Ja de är dyra men om du använder dessa rätt (jag har långt hår med väldig fettproduktion som jag försökt skjuta tebax utan lyckad framgång) så ska du använda en 50örings klick och späda ut med massa vatten du kan ej tro det men dessa flaskor räcker för mig och sambon i ett halvår ibland ett år. Ditt hår blir bättre, hälsosammare och renare.. känns inte som det om man är van med storköps shampoon (första tiden) men det blir bättre.

Har nog fler tips på lager men hinner inte skriva mer nu.. :)

Anmäl
2010-02-28 14:07 #6 av: SarahOhrn

Har bara en sak att invända, det billigaste toapapperet behöver inte vara bättre. Då jag vet att dom allra billigaste har mycket mindre på rullen än det vi köper, som räcker mycket längre men inte kostar mycket mer. Man ska snarare jämföra hur mkt det är på rullen mot priset :) Innan köpte vi det billigaste men fick köpa hela tiden.

Håller med om shampoon! Frisörshampoo mår vara dyrare men det är värt, för billiga ICA-shampoon får man i stället köpa flera stycken i månaden ( i alla fall jag) och det blir mycket dyrare i längden och gör inte alls något bra för håret! :) Man kan tycka att det är budget att köpa billiga shampoon men så är INTE fallet.

 

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-28 14:24 #7 av: [Sephrenia]

#6 ja det bror iofs på, vi kör eldorados papper ^^ inte tänkt så mycket på hur snabbt de går åt, det ska jag fundera lite på ;)

Ja de billiga shampoona tar man oftast för mycket av eftersom att de känns mer fräscht för de har ett enzym som gör att det löddrar ^^ + att 10 kronor av shampoo priset på typ fructis eller va den heter den där gröna (alla flaskorna i matbutik) går till själva flaskan, designen som lockar konsumenten, då kan man ju fundera på vad dom använt för billigt skräp i medlet för de restrerande 20 kronorna ^^

Anmäl
2010-02-28 15:37 #8 av: SarahOhrn

#7 Brukar stå hur långt det är :) Vårt är väldigt välpackat, lite dyrare men håller längre än dom som är löst packade liksom och tar slut på engång :)

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-28 15:39 #9 av: Loucar

Håller med dig om både toapappret och schampoot Sarah. Det är en enorm skillnad på det hårt packade pappret och eldorados.

En annan liten utgift men som blir mycket pengar om man slår ut det på ett år är den lilla plastkassen man ofta köper istället för att ta med något att bära hem maten i.

Anmäl
2010-02-28 20:19 #10 av: [Sephrenia]

#8 Ja troligen men vi torkar ju ibland ofta efter djur som ej hinner till pottan så då märker man knappt hur lång tid det tar innan det är slut, ska finula på det.

För övrigt när det kommer till shampoo så finns ju biolage matrix, stora flaskor, används i samma portioner per klick.. Nu är ju min favvo grahams web men den där sorten tyckte jag passade perfekt till normalt hår.

Anmäl
2010-02-28 20:21 #11 av: [Sephrenia]

#9 bror på, de flesta använder ju dessa kassar till sophinken, därav köper jag såna trots att jag har tygkassar.

Anmäl
2010-02-28 20:28 #12 av: Maria

#11 Fast det blir dyra soppåsar i längden. I annat fall kan man köpa soppåsar i plast på rulleFlört Många bäckar små...

/Maria

 

Anmäl
2010-02-28 20:33 #13 av: [Sephrenia]

#12 finns inga så smarta saker som plastpåsar till soptunna på rulle i denna byhåla ^^

Anmäl
2010-02-28 20:35 #14 av: Maria

#13 Va!!Förvånad

/Maria

 

Anmäl
2010-02-28 20:43 #15 av: [Sephrenia]

#14 nepp, aldrig sätt det, sopsäckar ja men inga småpåsar förutom fryspåsar.

Anmäl
2010-02-28 21:39 #16 av: SarahOhrn

#11 Jag använder också såna kassar till sophinken därför köper jag såna! :) Dom passar perfekt i våran, inte hittat några andra som är lika bra =P Så det får bli några kronor i månadne =)

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-28 21:55 #17 av: [Sephrenia]

#16 ja sen är det ju stor skillnad på att storhandla och få med sig 4 plastpåsar i månaden och handla varje dag och få en plastpåse varje dag ^^

Anmäl
2010-02-28 22:40 #18 av: SarahOhrn

#17 Precis! :) Jag storhandlar, det som går för en månad, resten veckovis och någon färskvara däremellan men då tar jag ingen påse =)

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-01 00:24 #19 av: [Sephrenia]

#18 jamen då blir det inte många stora kronor som går te plastisarna Tungan ute

Anmäl
2010-03-31 18:48 #20 av: Hausswolff

Gör en budget! Och följ den! Glad

Anmäl
2010-04-02 15:28 #21 av: [Sephrenia]

Ehm jo men det är ju kul för folk att veta hur man drar in på den, en del kommer inte på alla enkla saker ^^ mitt budget tips för sommaren är att köpa mullrik planterings jord med näring i och lite frön och sätta i stora hinkar.. tomat, sallad och paprika är på g ^^

Anmäl
2010-04-02 18:39 #22 av: Åsa S

Andra budgettips är att se över allt man har i sin ekonomi som man faktiskt överlever utan ex. många har flera olika prenumerationer på tidningar och liknande så kan man minska till en eller ingen så kan det vara en hel del pengar.

 

+Man kan titta över telefonsituationen för många kan det vara billigare att säga upp den fasta telefonen och bara ha mobil.

 

Sedan har vi ju det här med många TV-kanaler, man måste ju inte ha 50-kanaler man klarar sig ganska bra med de fria kanalerna ifall man har lite sämre ekonomi.

 

Nu börjar även kirskålen och nässlorna titta upp ur backen så där har man ju gratis mat.

 

Betalar man dyra gymavgifter kan man ju faktiskt också klara sig utan detta ifall man inte har medicinska skäl till varför man måste träna under kontrollerad form, en vanlig frisk människa kan få lika mycket träning genom att promenera, jogga, göra armhävningar, försöka röra sig mer i vardagen etc.

 

+Man kan ju dra ner på ev. rökning, alkohol, godis och liknande för kroppen klarar sig riktigt bra utan detta.

 

Och en av de viktigaste saker man kan göra för att hålla kostnader nere är att gå igenom skåp, kylskåp, frys väldigt ofta och använda upp all mat innan den blir dålig, vi slänger alldeles för mycket mat i Sverige, det är varken bra för plånboken eller miljön. Tänk på att bäst föredatum inte betyder att maten är dålig den dagen ex. konservburkar kan hålla bra mycket längre än bästföredatum, jag har ätit konserverade grönsaker som hade passerat bäst föredatum med några år och det var inget fel på dem, + ägg håller 1-2månader efter bästföredatum utan problem.

Anmäl
2010-04-02 21:05 #23 av: [Sephrenia]

Måste bara påpeka att har man äggen i rumstemp så är utgångsdatumet när den är utgiven den är 1-2 månader längre i kylskåp så ingen missförstår som har dom i rums temp.

Anmäl
2010-04-04 16:04 #24 av: Halvdansken

Sluta använda shampoo. Jag la av med det i oktober, bara sköljer genom håret med varmt vatten, det fungerar fint. Har dessutom blivit av med mjäll, kli och torr hårbotten.

Laga mat samman med kompisarna. När jag var arbetslös på 90 talet, så var vi många utan jobb. Vi samlades ibland och fixade käk ihop. Nån kom med lök, nån med bröd, nån med en rådjurssadel (sant, hon kände en jägare, men när f*n gör man en rådjurssadel på 2 pers?), nån med vin osv. Kanongoda middagar och kul.

2a hands prylar, som redan föreslagits.

 

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-04-04 16:08 #25 av: Halvdansken

Jo, kolla nätet. jag köper dammsugarpåsar via det, mycket billigare. Bara ett exempel. man kan nog hitta slaskpåsar där också!

Köp in stort från nätet tilsammans med en kompis. Hyr saker istället för att köpa - som verktyg eller maskiner. Kolla byggmarknadena, man kan hyra en helg för små pengar.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-04-04 22:45 #26 av: [Sephrenia]

#24 jag skulle aldrig kunna gå utan att shampoonera och sånt, dock så har jag frisör shampoon så jag använder kanske 2 st 50 öres klickar i veckan.

Sen är det med polare jätte smart, dock har jag inga sådana som jag skulle laga mat med ^^

Anmäl
2010-09-16 21:05 #27 av: Tislan

*Putt*

Anmäl
2010-10-04 13:11 #28 av: Musiken

Jag lever pa 500kr/manad nu, och det ar fantastiskt vad man klarar sig utan!

- Har helt slutat roka.
- gymkortet forsvann och ersattes av ett par superbra loparskor som jag fick for en lojligt billig penning via ebay.
- klader ar ju fina och roliga att ha, men man klarar sig fint utan nya sana ocksa.
- dyra, men nodvandiga, saker som ordentliga vinterskor, vinterjacka och liknande kan man onska sig i present/julklapp eller hitta i 2nd hand-butiker for en brakdel av orginalpriset.
- hall koll pa kampanjer osv. Spara kuponger fran tidningar. Jag har t.ex. en kupong pa gratis syntest nu som jag tankte nyttja nar jag sparat ihop till ett par nya glasogon (har redan sett ut ett par pa kampanj som jag kan fa for 300kr).
- har man anda inte rad att ga ut och roa sig sa kan man ju lika garna vara barn/hund/kattvakt at kompisarna som har. Kanske inte varldens roligaste jobb, men kan innebara nagra valbehovliga extra kronor.
- betala alla rakningar i tid for att undvika paminnelseavgifter osv! Hellre leva pa nudlar denna manaden an att leva pa ingenting nasta!
- snylta sa mycket det bara gar fran jobbet/skolan. Erbjuds gratis frukt/socker/te eller vad det nu kan vara - ta vara pa det! At sa mycket du kan for att spara in pa din egna matbudget och bunkra upp skafferiet hemma. Lite oarligt kanske, men noden har ibland ingen lag.
- har man inte rad med ordentlig mat blir man oftare sjuk ocksa, och har man inte rad med mat sa har man definitivt inte rad med nasspray och halstabletter eller liknande. Sa se till att forsoka fa i dig nagot rejalt mal nagon gang i veckan iaf aven om det blir dyrare. Ar oturen framme, se om du inte kan skramla ihop lite varktabletter och liknande fran vanner och bekanta.
- Pyssla och skapa!! Igen, tigg restbitar av tyg, halva garnnystan, gamla pysselsaker fran nagons utflugna barn osv. Sticka halsdukar, sy juldekorationer, mala tavlor pa gamla tegelpannor du hittar ute osv! Dels haller det dig sysselsatt och pa gott humor, och dels sa far du ihop ett gang gratis julklappar, eller till och med en liten inkomst! Folk koper garna saker som hemmagjorda mjukdjur, halsdukar och tavlor att ge bort.
- har du redan (som jag) ett jobb, men en inkomst du inte kan leva pa - se om du inte kan fa bidrag anda! Har i UK finns det foretag som specialiserar sig pa att hjalpa folk som inte kan leva trots inkomst att soka bidrag.
- skaffa en spargris! Varenda krona som "blir over" efter veckans/manadens shopping laggs i spargrisen (som sa klart inte far oppnas innan den ar full!). Kan verka slosaktigt eftersom man da far annu mindre att leva for for stunden, men den ar verkligen guld vard som nodresurs! Jag har sparat ihop alla mina vaxelpengar under tre ar nu, och denna manaden hade jag utgifter som helt enkelt inte tacktes av min budget sa jag var tvungen att bryta in i spargrisen. 750kr hade jag lyckats fa ihop, och efter att alla utgifter betalats av hade jag fortfarande 20kr over som gick direkt tillbaka till "banken" :)

Anmäl
2010-10-04 13:26 #29 av: Musiken

- Och se over dina utgifter! Kanske busskortet var en dalig investering? Kan du minska ner bussresorna till halften (t.ex. ha bussen pa morgonen men ga hem pa eftermiddagen) sa blir det kanske billigare att kopa enstaka biljetter (plus att du far motion)? Eller varfor inte ersatta bussresorna helt med promenader/cykel?

Anmäl
2016-10-28 14:09 #30 av: Lakritskatten

En bra hemsida för panka är www.pankpraktikan.se

Där finns många tips om fonder och stipendier också

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.