02. Vägen till ett jobb

Att byta till ett helt nytt arbetsområde

2018-11-27 21:17 #0 av: Siya

Hej!

Jag har en kandidatexamen i psykologi med inriktning mot personal och arbetsvetenskap. Tog  examen 2014 men har inte arbetat inom HR- området,  har tidigare arbetat som handläggare och även  inom arbetslivsinriktad rehabilitering. 

Söker ett nytt jobb och är nu väldigt intresserad av HR -området, men dem flesta tjänster kräver arbetserfaremhet inom HR, känns som moment 22. Hur kan man få in en fot inom HR-området?  Jag har hittat några tjänster som HR-konsult/ specialist inom rehabilitering , låter väldigt lockande, kan min rehabkompetens väga in ? Funderar på att läsa vidare om det kan öka möjligheterna men har ändå inte erfarenheten då .. 

Tacksam för svar

Anmäl
2018-12-03 22:02 #1 av: Martin

När jag skall söka en tjänst brukar jag fundera på ett par saker. Vad det står att det är för krav, arbetsuppgifter osv är såklart en sak. En annan om jag tror att jag klarar av jobbet.

Jag har sökt (och fått) tjänster där jag inte alltid haft alla kvalifikationer fullt ut som det står i annonsen. Ofta beskrivs lägstakrav, samt önskemål. Men ibland är en del lägstakrav i en annons egentligen ett önskemål.'

Tror jag då att jag klarar uppgiften och jag vill ha jobbet kan jag mycket väl söka ändå. Om det är rätt eller inte vet jag inte, men jag brukar då skriva något om de krav jag eventuellt inte möter, även om jag inte alltid gjort det. Brukar ta med det för att visa att jag förstått vad de söker men sedan lägger jag in en motivering till varför jag tror att jag kan vara lämplig ändå. T.ex. att jag har andra förmågor som väger upp samt att jag är beredd att lära mig eller gå utbildningar. 

Det är såklart inte alltid så, och vissa tjänster har såklart vissa absolut lägstakrav som man inte kan rucka på - och så måste det vara. Men jag tänker också att de flesta vettiga arbetsgivare är säkert intresserad av personal som beskriver sina färdigheter, sin flexibilitet och ser lösningar och ett värde i t.ex. bredare kunskap eller annan kunskap sidan om och viljan att vilja utvecklas, än att matcha ett krav men vara nöjd där man är idag och inte vilja gå vidare framåt.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.