20. Off topic (OT)

Måste skriva av mig. :(

2017-04-09 10:49 #0 av: Herveaux

Jag ska försöka skriva detta så icke-trassligt jag kan, men just nu är jag helt vilse i pannkakan. Minst sagt.

Fr.o.m april har min sjukskrivning gått ner till 75%, är sjukskriven för depression, social och generell ångest. Går hos en psykoterapeut för att få bukt med detta.
Jag är just nu också under dysforiutredning, är transsexuell, och även dysforin ("kroppen är fel-känslor") ger otroligt mycket ångest i perioder.

I slutet av mars skrev jag in mig på Arbetsförmedlingen och hade ett kort möte med en handläggare. Eftersom jag har ett gravt synfel så ska jag få hjälp av en spec. handläggare som har hand om oss med olika handikapp.

 Mötet med denna spec. handläggare är i slutet av april. Min psykolog är ledig de närmaste veckorna så jag har även nästa tid hos henne i slutet av april.
Nästa tid i utredningen är troligen i slutet av maj.

Den första handläggaren jag träffade på AF avslutade mötet med "Då är det bara för dig att börja söka jobb." Yeah, right.. Just nu håller jag på att bemästra sociala ångesten genom att tex gå och be om hjälp i affärer, vilket jag tycker är jobbigt.
Att söka jobb (på 25%) när man knappt kan prata med personal i en butik? Rimmar en aning illa i mina öron.

Jag vill ha ett jobb - tro inget annat! Jag hatar att gå hemma och känna att jag inte gör något vettigt eller bidrar. Hatar att folk tror/tycker jag är lat.

När jag senast besökte min husläkare och hon bestämde hur sjukskrivningen ska trappas ner, sa jag det att jag vill ha hjälp att komma ut i praktik för att komma igång igen. Det är dock kö för att få hjälp med det av F-kassan/AF.

För mig så är inte praktik lika övermäktigt som en (prov)anställning. Även fast jag jobbar lika hårt på en praktik som en anställning. Har en benhård arbetsmoral.
Efter min förra depression gick jag direkt in i en provanställning, måendet kraschade igen och jag var inte välkommen tillbaka till det företaget.
Jag är rädd att samma sak ska hända igen och eftersom jag har handikapp så har jag inte alltför många jobb att välja på från början, så att får mjukstarta med en praktik vore bättre än att riskera att bränna en jobbchans igen.

Så nu sitter jag här med en h-vetes ångest för att jag ska söka jobb för att få mina pengar, jobb jag inte känner att jag klarar av. Min stöttepelare psyk. har ledigt.
Jag vet inte hur jag ska skriva mitt personliga brev, vad jag ska ta upp eller hur jag ska ta upp det (handikapp, sjukskrivning, att jag är transperson osv.).
Ett av mina starkaste "sälj-argument" var tidigare att min blivande arbetsgivare kan få en form av löne-bidrag om dom anställer mig, men det var på heltid och nu siktar jag på att komma upp i halvtid igen. Vet inte vilka villkor som gäller för tex löne-bidrag, det får jag veta på mötet med den spec. handläggaren hos AF i slutet av april först.
Kontaktar jag min handläggare på AF eller F-kassan hänvisar dom till någon annan, eftersom jag står i kö/har en tid för att få den hjälp och stöttning jag behöver.
Men dom tiderna är ju flera veckor bort.

Känner mig vilse och handlingsförlamad i ingenmansland och vet inte vart jag kan vända mig för hjälp, samtidigt som jag och andra ställer krav på prestation och resultat.

Jag vet inte vad jag vill ha ut av det här inlägget, men behövde få skriva av mig.

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2017-04-09 11:48 #1 av: Halvdansken

Om vi nu utgår från dig, och inte lönebidraget, AF och praktikplatser, vad vill du? Vad kan du? Vad har du för utbildning?
Jag tycker det verkar som om folk i lite "besvärliga situationer" fastnat i det här resonemanget om bidrag, praktiker osv. Varför inte satsa på ett riktigt jobb?

Som exempel finns det en firma som heter Specialisterna, som anställer folk med autism, de är nämligen fantastiska på vissa jobb inom IT.  
Det har inget med dig att göra, jag vill bara peka på att man kan se möjligheterna, inte problemen.

Har du kontaktat RFSL? De blindas förening? Ställen där dina problem kan vara en fördel? Se dina styrkor i stället. Det där med att ha problem att ta kontakt kanske du kan få en kompis att hjälpa dig med, det är också en träningssak. Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-09 11:49 #2 av: Aleya

Jag lider med dig. Inte kul med en massa problem.

Men det jag kan föreslå i ett cv är att undvika allt som är fel med dig. Du ska sälja in dig inte minska dina chanser. Det är problem man får ta med arbetsgivaren sen.

Utan skriv vem du är, vad du har för erfarenheter och vad du är bra på och har kompetens inom. Att skriva vad dom har rätt till om dom anställer dig är nått helt annat. Det får dom ta sen.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-04-09 12:13 #3 av: Herveaux

#1 Varför jag hängt upp mig på praktik och lönebidrag hittar du i trådstarten.
Självklart vill jag satsa på ett riktigt jobb, men inte många arbetsgivare väljer att anställa någon som inte kan utföra alla arbetsuppgifter som en "problemfri" anställd kan för samma lönekostnad.

När jag beskrev en idealisk arbetsplats för min handläggare sist jag var arbetslös fick jag svaret "Ja, men den arbetsplatsen finns inte."
Tappade också räkningen hur många gånger jag fick höra "Jahaja, nej det finns ju inga jobb för dig att söka, vad ska vi göra med dig då?"

Jag har tänkt kontakta RFSL och höra vilka förkunskaper och erfarenheter som krävs för olika tjänster där, men samtidigt förstår jag inte hur jag skulle klara av arbetet när jag satt och grät och skakade av ångest i väntrummet på AF.

Försöker jag springa när jag knappt kan gå kommer jag dratta på näsan igen.
Därför vill jag ha mina stödhjul tills jag "kan själv".

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2017-04-09 12:28 #4 av: Hera

Har inga råd men vill bara berätta att jag vet hur hopplöst det kan kännas i din situation. 

Har varit där.

Du får skriva halvtaskiga ansökningar garderob till dess att du fått mer hjälp angående lönebidrag och hur man ska skriva. För som du skriver förlorar du ju ersättningen annars.

Anmäl
2017-04-09 12:33 #5 av: Hera

#1 Är ganska självklart att man som sjuk kanske inte klarar en anställning men kan klara en praktik. En praktik sätter inte i närheten samma krav som ett riktigt jobb. Du har inte samma ansvar.  Samtidigt så lär du dig något och känner att du gör nytta.

Och man SKA ta upp lönebidrag om det finns med i bilden. Det gör en mer attraktiv på marknaden. Är perfekt att börja med praktik och att det sedangår över i jobb med lönebidrag.

Anmäl
2017-04-09 12:40 #6 av: Halvdansken

Det finns jobb där du inte har så stort ansvar. 
Det jag reagerar på är bara att du håller dig kvar i en tanke om att du inte kan få ett riktigt jobb, bara parktiker och lönebidrag, för att du är inte bra nog till ett riktigt. 

Kan du inte ta en kompis eller handledare med dig till mötena? Hade jag känt dig hade jag gärna gått med. Alla är skitnervösa i sådana situationer.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-09 12:45 #7 av: Hera

#6 Tror du missuppfattat ts.  

Jag uppfattade det som att ts känner att ett riktigt jobb är för mycket just nu med tanke på måendet och att praktik är bättre att börja med så ts slipper crasha igen. Inte att ts inte kan få ett jobb.

Det handlar inte om att ts är nervös.  Ts har diagnoser som gör det mycket svårare.

Anmäl
2017-04-09 12:47 #8 av: Halvdansken

Ok, jag har kanske missupfattat. Ursäktar i så fall.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-10 08:58 #9 av: Herveaux

#2 Tack. Blomma

Gah, svårt det där, känns lite som falsk marknadsföring att inte ta med begränsningarna på en gång (varför jag har rätt till lönebidrag tex.).
Är väl bara rädd att få höra face-to-face sen från arbetsgivaren att "det där borde du ha nämnt i ansökan" eller något.
Förlåt att jag är så negativ, det är bara såna dagar just nu här.

#4 Tack. Blomma
Tråkigt, men samtidigt lite tröstande, att höra om fler som varit i liknande sits.
Hoppas det löste sig för dig utan allt för mycket trassel!

#6 Hera förklarade det bra där. Tummen uppUrsäkta att jag uttryckte mig otydligt.
Jag tror absolut att jag både kan få och klara av en anställning, men inte just nu när jag mår som jag gör.
Att däremot mjukstarta med en praktik som kan övergå i en anställning med lönebidrag tror jag kommer funka kalas.

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2017-04-10 11:36 #10 av: Aleya

#9 ja men jag har aldrig räknat upp vad jag har för sjukdomar. Du kan förresten inte få gå på en kurs i hur man skriver cv? Har lärt mig lite bra knep där.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-04-10 13:19 #11 av: Herveaux

#10 Nu menar jag inte att lista alla sjukdomar man har utan jag menar att upplysa om att jag (förhoppningsvis) har rätt till lönebidrag och varför.
När det gäller praktikplatsen kommer det tas upp direkt varför jag söker en praktik och inte en provanställning.

Skönt för dig att kunna söka jobb utan att behöva dra upp hur ditt mående ser ut just nu eller funktionshinder. Hade jag gärna också sluppit.

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2017-04-10 13:38 #12 av: Aleya

#11 man väljer ju själv vad man vill ange till arbetsgivaren. Det var mer det jag syftade på. Jag har fysiska problem men dom var inte lika jobbiga när jag sökte jobbet jag har nu så tog aldrig med det. Att det sedan blivit sämre kan jag inte rå på.

Men varför skulle du vara tvingad att säga allt om ditt mående och funktionsnedsättningar? Är det Ams som sagt det eller nått du själv tror att du måste säga?

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-04-10 13:54 #13 av: Herveaux

#12 När man får lönebidrag tex så går jag, arbetsgivaren och en handledare från AF igenom vilka arbetsuppgifter jag inte kan göra m.m. och det är för dessa "tillkortakommanden" arbetsgivaren får ett (löne)bidrag till min lön.

När det gäller praktiken brukar det vara praxis att arbetsgivaren vet varför jag söker praktik och inte provanställning. (Så har det iaf varit på dom arbetsplatser jag varit och vi tagit emot praktikanter alt. där jag varit praktikant.)
Jag tycker också det är bra att arbetsgivaren känner till mina diagnoser jag jobbar med, så denne vet om och kan ha överseende med att jag tex måste gå undan en stund om det blir för mycket och den sociala ångesten går bananas.

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.