02. Vägen till ett jobb

Vägen till att bli en forskare

2016-03-11 19:56 #0 av: Daehyun_cheesecake

Jag går förskollärarutbildningen på högskolan och har börjat intressera mig lite smått av just forskning. Dock vet jag inget om hur det är att vara forskare, hur lång utbildningen kan vara och vad lönen brukar ligga på . Finns självklart många fler frågor, men är du forskare eller bara har allmän kunskap om ämnet skulle jag bli jätteglad om du lämnade ett par bokstäver här nedanför.

Tack!

Anmäl
2016-03-11 20:44 #1 av: Halvdansken

Forskare i vad?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-03-11 21:12 #2 av: Daehyun_cheesecake

#1 Exakt vad har jag inte kommit fram till, men det ska handla om barn. Kanske deras utveckling, (utvecklingspsykologi), deras samspel m.m

Om barn helt enkelt, eftersom jag går den utbildningen :)

Anmäl
2016-03-13 17:16 #3 av: Loris M

Vägen till forskare är ganska lång och inte så lätt. Om jag minns rätt läser du första året till förskollärare så det här är nog inget som du behöver grubbla på nu. Men lite kortfattat kan jag säga att du först måste bli klar med din utbildning och efter det måste du läsa på universitet igen men på avancerad nivå (förskollärare ligger på grund) och ta en magister eller master, helst i pedagogik om du vill forska inom det. Vilket kan ta 1,5-3 år. Efter det är du behörig att söka till forskarutbildningen, men för att komma in är ganska så svårt idag. Du måste visa att du behärskar det tänkta forskningsområdet. 

Dessutom, för att komma in ska du helst hunnit publicera några vetenskapliga artiklar. Men för att kunna göra det måste du vara forskare. YrarAlltså din enda chans blir att du skriver tillsammans med någon som redan är forskare och etablerad. Själv kan du inte få artiklarna publicerade. Men säg att du trots det lyckas komma in så är forskarutbildningen fyra år lång och då ska du skriva på din avhandling. När du disputerat räknas du som forskare. 

Lönen behöver vi nog inte ens prata om nu. Från där du är nu tills du blir forskare om allt går alldeles smidigt och du kommer in på utbildningar direkt och utan avbrott, så har du ca 10-12 år fram till dess.  Glad

Sen är det väl bra att jobba lite någonstans däremellan. Att forska om förskolan och barns utveckling utan att ha jobbat i förskola eller med barn, är inte att rekommendera. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-03-14 15:30 #4 av: Daehyun_cheesecake

#3 okej tack så mycket för ditt svar! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.