09. Bemanningsföretag

Bemanningsföretag!

2015-10-07 22:21 #0 av: Stallmima

Är du anställd på bemanningsföretag?  Vad ser du som fördelar med detta och även nackdelar?  hur blir du behandlad?  Många frågor men ja berätta gärna hur din situation ser ut.  

Anmäl
2015-10-07 22:34 #1 av: Melbun

Jobbade för ett bemanningsföretag i 2,5 år. För mig var det väldigt bra eftersom jag var anställd på deltid så jag gjorde mitt eget schema och hade det väldigt soft. För de som var anställda på heltid var det nog inte lika roligt för. De blev tyvärr lurade en hel del. Tex kunde de höra av sig till folk de visste att de inte ville jobba på ett ställe och erbjuda jobb för att de visste att personen skulle tacka nej = man fick vara hemma utan garantilön. Tackade de däremot ja hörde de av sig och sa att det inte fanns jobb. Tycker bemanningsföretag är väldigt bra för de som inte är så beroende av en fast tjänst för oftast får man inte förlängt efter 6 månader men för såna som bara vill jobba lite då och då tycker jag det är bra. Extra inkomst och sen träffar man ju såklart andra arbetsgivare som man kan söka jobb hos istället. 

Anmäl
2015-10-07 22:39 #2 av: Tjeja

Bättre betalt för mindre jobb men större risker. Viktigt att se till att vara väl försäkrad .

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-10-09 10:36 #3 av: Marvel-lous

Fördelar; jag har fått arbeta på många ställen jag inte hade varit på annars och jag får betalt 80% av lönen om jag inte är på något uppdrag.

Nackdelar; lönen i sig är tvyärr väldigt låg och ibland måste man ta uppdrag man inte vill ha.

Anmäl
2015-10-21 21:23 #4 av: Stallmima

Ingen mer som vill dela med sig om detta ämne?

Anmäl
2015-10-22 10:20 #5 av: Halvdansken

Varför undrar du?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-10-22 19:00 #6 av: Stallmima

#5 Därför det är intressant hur folk tycker om bemanning när stor del av befolkningen i sverige jobbar så i dagens läge

Anmäl
2015-10-22 21:23 #7 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Din fråga är ju så väldigt bred tycker jag, tror det är svårt att svara enkelt på den.

Just nu jobbar jag inte inom bemanningsföretag  men har gjort så och hade en alldeles fantastisk chef där.  Precis som överallt kan man ha en kanon chef eller en katastrof till chef. Givetvis är lönen  inte på samma vis som vid direkt anställning i det företag du är inhyrd. Är du specialist på någe vis så kommer du givetvis ha en bättre konsultlön än en "vanlig kontorsråtta" som jag var.

 Men som så mycket annat handlar det om värderingar och vad man gör för sig själv. 

Nu vet jag inte lönereglerna för de olika bemanningsföretagen idag, det är ju en aspekt att ta i beaktning. Dock, då jag inte då inte hade något jobb var det inget svårt val för mig trots att jag första månaden inte fick ut mer än på a-kassan. Jag hade ett jobb, jag hade åter igen fått in foten på arbetsmarknaden och idag har jag sen flera år fast anställning på det första uppdraget jag hade.

Finns säkert de med "dåliga" erfarenheter av bemanningsföretag men jag har bara gott att säga om min erfarenhet.

Anmäl
2015-10-24 14:12 #8 av: Madde

Om man jobbar inom ett bemanningsföretag som har kollektivavtal ska man ha en GFL dvs genomsnittlig förtjänstlön från det företag som man är inhyrd hos. Så beroende på vad det är för genomsnittslön på det företag man får jobba på så ska man ha den lönen. 

Det är oxå viktigt att man är medlem i ett fackförbund så att man kan ta hjälp om man inte får rätt lön eller blir illa behandlad.

Orsaken till att man får en genomsnittslön när man är inhyrd är att det ska kosta lite mer att anställa någon från ett bemanningsföretag än om man själv har personen anställd. 

Jag tycker att man i första hand ska anställa folk på det företag som man behöver folk och i sista hand ta in bemanningsföretag. Det blir mer tryggt för den som är anställd och personen vet vart den är varje dag och att den har en lön den kan leva på.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2015-10-24 14:55 #9 av: Stallmima

Tack #8 för ditt svar, det är just detta jag menar i min frågeställning. Lönen bla är väldigt svajande, jag skulle heldre vara fast anställd till lagom lägre lön jag kan påverka och inte genomsnittet.  Då vet man vad som kommer in i kassan varje månad på ett ungefär. Jag vill gärna jobba natt eftersom man jobbar mindre men får mer i plånboken, blir helstressad med dagtid när det är köer på vägarna och massor med folk överallt. Jobbade tills några veckor sen kväll men fått gå över på dag nu och mår eg inte bra av detta.  Lite snabbt uträknat har jag förlorat  upp till 9000:- per månad (före skatt visserligen)  att få bytt mina tider  Ledsen

Anmäl
2015-10-24 20:43 #10 av: Madde

#9: Vad kul att du var nöjd med mitt svar. Jag jobbar själv fackligt och tycker det är viktigt med såna frågor. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2015-10-24 23:22 #11 av: Stallmima

#10 Vad roligt du tycker så. Har själv varit fackligt aktiv på ett företag jag jobbade på förut. (fast anställd på företaget)   Bemanningsföretag och inhyrning av folk skall förbjudas enligt mig. Människor far illa av att bli runtskuffade till olika företag. Har sett mycket skit när jag jobbat på andra bemanningar, några dagar här sen ingenting och veckan efter massor. Det går inte att planera sin tid i jakten på timmar!  

Anmäl
2015-10-25 00:55 #12 av: Melbun

#11 När det gäller heltid osv håller jag med dig för där var det väldigt mycket uppenbart fusk. Men som student som arbetar extra vid behov måste jag nog säga att det är det bästa jobbet jag haft. Frihet att välja schema själv och så var det bra pengar. Den möjligheten skulle jag inte vilja ta bort

Anmäl
2015-10-25 09:17 #13 av: Stallmima

#12 Att jobba extra när man studerar är en annan sak, men när du enbart jobbar skall du inte vara rädd att bli avpoleterad för ingenting (åsikter eller annat om arbetet tex)

Anmäl
2015-10-25 23:13 #14 av: Melbun

#13 Nä precis som jag nämnde innan är det väldigt bra. Dock fick jag en tjänst på deltid fastän jag skulle fått heltid men trivdes bättre så jag sa inget om saken. De få som faktiskt fått fast efter 6 månader har tyvärr inte haft det så lätt (av de jag pratat med på min arbetsplats). Men sen hade jag nog ändå hoppas på att situationen var lite bättre på andra bf.. Efter 2,5 fick jag heltid men blev sedan uppsagd pga arbetsbrist samma vecka :/ tråkigt nog blev de vanliga anställda på stället vi var uthyrda till behandlade på samma vis vilket var väldigt tråkigt.

Anmäl
2015-10-26 13:02 #15 av: kredka

Jag vet inte hur det ser ut på andra bemmaningsföretag men den jag jobbar på just nu är jag inte alls nöjd med som student. De lockade just med det att man jobbar när man vill har fritt att lägga sin schema osv, men sedan visade det sig att de i princip kräver att man är tillgänglig till jobbet MINST 3 dagar i veckan (alltså finns inte möjlighet att verkligen bara jobba extra vid behov eller bara helg eller tom varannan helg). Är man tillgänglig till jobbet så går det inte att planera något men man får inga pengar för det att man är tillgänglig och har företaget inget behov för en just den dagen så fick man en helt bortslösad dag.  Det är verkligen frustrerande.

Anmäl
2015-11-09 15:35 #16 av: n00bArtWork

Ja som #3 skrev ungefär, sen är jobben för okvalificerade för mig och jag hamnar precis vart som helst just nu så jag är borta mycket hemifrån varje dag och det blir lite ohållbart i längden då jag har hund, ska hinna träna osv sådant som gör att jag mår bra, jag jobbar ju för att leva inte lever för att jobba.

Som det ser ut nu så går jag upp 5 på morgonen och kommer i säng runt 00:00 för att hinna med hemma livet, jobba (borta ungefär 06:00-19:30 hemifrån), fixa allt inför jobb (speciella klädkoder och annat), pendla 1-1,5h oftast (enkel resa), hinner inte träna längre och fått stänga av alla abonnemang som spotify, netflix, gymkortet m.m för att ha råd pga dålig lön samt att jag får inte alltid ha mat med mig på arbetsplatser och ibland äter jag bara middag vissa dagar men är jag jätte hungrig och inte får ha med mig något dit jag är så får jag gå ut och äta något snabbt = pissdyrt.

Vart på 5 företag på 1 månad, och det är lyx jämfört med vad mina kollegor åker runt på just nu, var ett företag som ville anställa mig så jag fick fast jobb hos dem, men då kom de jag är anställd av och slog dem på fingrarna, det var avtalsbrott.

Anmäl
2015-11-09 19:44 #17 av: Stallmima

#16 Är du med i facket gå till dem och få hjälp, vill du ha en fast anställning på det företag som erbjöd dig detta tycker du att du skall hoppa på. Det är alltid fritt att säga upp sig på det jobb man har för ett annat

Anmäl
2015-11-17 19:46 #18 av: n00bArtWork

#17 jo om de nu inte får anställa mig om jag inte fusioneras över pga avtalet de har.

Anmäl
2015-11-17 23:15 #19 av: Stallmima

#18 Menar du avtalet mellan jobbet och bemanningsfirman?  Förstår inte riktigt vad du menar. Om du inte vill skriva här får du gärna skicka pm  Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.