02. Vägen till ett jobb

Ge mig lite pepp snälla!

2014-10-07 21:33 #0 av: Stephanie

Jag har varit arbetssökande i fyra månader snart och behöver verkligen hitta ett jobb. Men jag fastnar något totalt - jag hatar att söka jobb. Eller rättare sagt, jag hatar att försöka sälja in mig själv. Att komma på vad jag ska skriva i de personliga breven och hur jag ska få fram hur bra jag skulle passa för jobbet. Hur jag än skriver så känns det dåligt skrivet och krystat.

Det går så långt att jag verkligen får panik när jag ska skriva ett personligt brev. Idag var målet att skriva ett (1) personligt brev. Har jag gjort det? Nej, jag har kämpat hela dagen med att försöka förmå mig att öppna det jäkla dokumentet och få ner något bra. Men det går skit rent ut sagt... Ledsen

Jag har läst massor om hur man skriver bra personliga brev, men det är ju samtidigt ganska svårt att applicera på sig själv och sin egen situation rakt av. Har ni några tips på hur man får det att "lossna"?

Anmäl
2014-10-07 21:45 #1 av: Tjeja

Försök tänka att du ska berätta om någon annan, typ din bästa kompis istället för dig själv när du skriver :) Tänk dig att du var din egna bästa kompis och ville hjälpa dig att lyfta fram och beskriva dig bra. Glad

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-10-07 22:11 #2 av: Stephanie

#1 Jag har försökt göra det, men det hjälper tyvärr inte så mycket Ledsen När jag blir såhär stressad över något så känns det som om mitt ordförråd försvinner totalt. Jag kan inte uttrycka mig för fem öre... 

Anmäl
2014-10-08 10:25 #3 av: -Aida-

#2 Jag har samma problem, har du sökt efter en jobb coach? Där fick jag hur mycket hjälp som helst, de är inte lätt att skriva om sig själv och försöka värka mer intressant än andra, jag har testat lite olika stilar på brevet som kan lyfta fram vem jag är, i stilar menar jag typ seriöst skrivet eller roligt, på mitt senaste, skrev för någon vecka sen, då skrev jag oseriöst och ärligt, de fick mig en jobb intervju veckan efter.
De finns mängder olika stilar man kan göra för att sticka ut lite extra, fick höra av min jobb coach att en person skickade in en sko i en kartong när personen sökte jobb och skrev "nu har jag ena foten inne!" och blev anställd på de, man behöver inte alltid ta de super seriöst man kan göra de till något roligt också.
Fantasin sätter gränser som min coach brukade säga.

Anmäl
2014-10-08 16:49 #4 av: Stephanie

#3 Nja, jag har en handläggare på arbetsförmedlingen, men menar du en specifik jobbcoach? Hur får man en sådan?

Anmäl
2014-10-08 16:56 #5 av: -Aida-

#4 Genom arbetsförmedlingen, alla AF jobbar inte likadant, AF jag är inskriven i nu har handläggare som är utbildade jobbcoacher, dom får man prata med om man behöver hjälp/stöd, dom har eventuella stöd grupper med folk som har samma behov, då får man gå dit på en bokad tid och får hjälp.
Andra AF som jag var inskriven i först, dom samarbetade med ett separat företag kallat Miroi, som arbetar som jobbcoacher på heltid, då fick man gå dit på hel tid och sitta i klassrum och lära sig hur man bäst skriver cv, man får enorm peppning och jätte bra tips/ideer.
Så det beror på hur din AF arbetar, alla är inte likadana, de är bara att fråga om du kan få hjälp av en coach så får du veta hur just din AF jobbar på de.

Anmäl
2014-10-10 18:02 #6 av: Halvdansken

Jag är53 år, har jobbat i olika länder och massor med lika ställen som konsult och fast anställd (IT-branschen). Jag blir precis lika ställd som du när jag ska skriva "personligt brev" som du. Jag hatar det.
Tack o lov är min man väldigt bra på det, så han hjälpte mig.
Så ett bra tips är att få nån annan att skriva något om dig. Som du sen kan skriva om lite. Låt många läsa det, och se inte kritik som nåt negativt, men som tips.
Googla lite, det finns många bra sidor om detta, och kom ihåg att de flesta har samma problem som du.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-10-10 19:44 #7 av: [Moa-]

Mitt tips är att helt utgå efter den annons som du söker på, varje ansökning du skriver bör vara unik och skriven från grunden. Glöm inte att det viktiga är arbetsgivaren och vederbörandes behov, inte du själv, något många missar. Lycka till! =)

Anmäl
2014-10-11 15:31 #8 av: Halvdansken

#7. På sätt o vis har du rätt. Man ska anpassa sin ansökan efter jobbet, men om man skriver 20-30-40 ansökningar, så ska det också effektiviseras en hel del.
Och so what "unik"? Det är ju inte så att företagen läser varandras ansökningar. Om jag söker ett jobb på firma x och liknande ställning på firma y, så kan jag ju sända samma ansökan till båda. 
Jag hade ett standardbrev som till 95% var identiska och som jag skickade ut när jag sökte jobb. CV var givetvis den samma hela tiden.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-10-11 15:38 #9 av: [Moa-]

Halvdansken; nej, jag håller faktiskt inte alls med. Hellre fem väl genomarbetade ansökningar, än 10 halvdana/massproducerade. Det finns nyanser i vad varje företag söker, det är viktigt att försöka fånga upp detta. 20 - 40 ansökningar, det är inte särskilt många, lägg  tid på varje ansökan, fundera verkligen på vad som efterfrågas i varje ansökan. Och som sagt, fokusera på företag, inte dig själv.

Anmäl
2014-10-11 15:49 #10 av: Halvdansken

Moa, det är omöjligt att agumentera med dig, men jag försöker i alla fal. 
Jag  har jobbat  IT-branschen i 35 år, och söker inom ett ganska snävt område med specialistkunskap.  Det är inte så attans mycket att variera. Antingen kan du det som efterfågas, eller så kan du inte.  Ja, man kan apassa sitt brev till just de begrepp och uttryck  som just det företaget använder men så väldigt stor skillnad blir det inte.
Och vad menar du med   "hellre fem väl genomarbetade ansökningar, än 10 halvdana/massproducerade."? Jag skickar ju ansökingarna till olika företag, de vet ju inte att de är samma till alla.  Varför ska en "massproducerad" vara sämre eller för den delen halvdan? Jag skickade ca 15 ansökingar,som var till 95% identiska och kom på intervju till 10 av dem. De kan ju vara väl så genomarbetade. Inget fel med en  mall  eller "template" att jobba från.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-10-11 16:05 #11 av: [Moa-]

Att grundkvalifikationen är uppnådd och att du har rätt kompetens och kunskap är inte alltid samma sak som att du är rätt person för jobbet. Det kan finnas många som har samma kompetens, men personligheterna och de personliga egenskaperna kan skilja sig något enormt. Upplyfts arbete i projekt, skall man vara projektledande, arbeta självständigt eller i team? Samma grundarbete kan utföras i många konstellationer med olika roller och i olika utformning.

Du hänvisar alltid till din erfarenhet och din ålder, ja, visst, att jag inte delar och rakt av köper dina åsikter gör inte att jag inte går att argumentera med, utan innebär att jag har en annan åsikt som bygger på min egen erfarenhet och kunskap.

Anmäl
2014-10-11 16:18 #12 av: Halvdansken

"Upplyfts arbete i projekt, skall man vara projektledande, arbeta självständigt eller i team? Samma grundarbete kan utföras i många konstellationer med olika roller och i olika utformning. "
Allt det där brukar stå i annonsen, så då vet man vilka jobb man ska/kan/vill söka.

"Att grundkvalifikationen är uppnådd och att du har rätt kompetens och kunskap är inte alltid samma sak som att du är rätt person för jobbet."
Nej, givetvis inte, det är därför man ska på 1-2-3 samtal om men nu ens kommer så långt.

Men nu håller vi på med trådkapning så jag lägger ner diskussionen med dg.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-10-11 16:41 #13 av: [Moa-]

Halvdansken; jag anser att man kan söka flera av de arbetena som åsyftas ovan, men att man anpassas ansökan efter varje annons, du lyfter upp olika av dina erfarenheter och egenskaper i olika ansökningar. Många personer kan arbeta både självständigt och i team, men lyfter då fram olika delar av sin personlighet.

Anmäl
2014-10-11 18:29 #14 av: Stephanie

Helt unika personliga brev är ju omöjligt att skriva... Inte en chans att jag kan beskriva mig själv på 40 helt olika sätt. Däremot skriver jag givetvis anpassade personliga brev till de flesta ställen, men jag har fortfarande en "grundstomme" och jag framhäver olika delar olika mycket beroende på vilket företag jag söker jobb hos.

Eftersom jag inte har någon utbildning och just nu bara söker butiksjobb och liknande så är det ju många som är likartade. T.ex. är det inte mycket som blir olika i ett personligt brev till Coop som till Ica... Det är ju fortfarande samma typ av jobb och samma saker jag vill ha sagt. Med vissa anpassningar.

Jag har alltså inget standardbrev jag skickar ut, men jag återanvänder mina formuleringar och klipper och klistrar och lägger till utifrån det.

Anmäl
2014-10-11 18:48 #15 av: Stephanie

#12 Ni får gärna kapa vidare! Jag tycker att ämnet är intressant och jag tycker ändå att det ligger tillräckligt i linje med min trådstartGlad

Anmäl
2014-10-13 13:47 #16 av: -Aida-

Ett annat tips kan ju vara att söka praktik också, nu vet jag inte om du gör de, hela hösten fram till mitten på december, sen under våren får man praktisera för AF, då skaffar du erfarenhet inom yrket och det kan underlätta när du söker vidare, du får en kontakt med personalen på arbetsplatsen och det kan underlätta i sin tur att få sommarjobb och referenser till ditt CV.

Anmäl
2014-10-13 16:16 #17 av: Stephanie

#16 Jag har funderat lite i de banorna, men eftersom jag bara letar efter ett jobb att ha under mitt studieuppehåll så känns det lite väl ambitiöst med praktik inom något jag inte är intresserad av att arbeta med senare. Glad

Anmäl
2014-12-05 15:45 #18 av: drika

skriv ner stolpar på vad du vill ska vara med i brevet och sedan är det bra om flera olika kan läsa det o säga vad dem tycker, jag skulle säga att du fokuserar på minst 3 bra egenskaper och förklarar dem varför du är så bra på dem osv, ha med några rader om vad du gör på fritiden osv, läs på google många exempel finns där på hur det kan se utGapskrattar

Anmäl
2014-12-16 12:22 #19 av: Carrosh

Skriv det som du själv skulle vilja läsa det om du själv var i rekryterarrollen. Låtsas att du är den som ska rekrytera till precis det jobbet du söker. Vad söker företaget för person? Vad har du för kvalifikationer som lämpar sig för det yrket, och som gör dig till den bästa kandidaten? Varför är du intresserad av just detta jobb? Och läs annonsen igen, för att utröna precis vad det är de söker.

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2014-12-16 12:44 #20 av: Stephanie

Tack för era tips! :) Det är ungefär så jag har gjort, men det är samtidigt svårt att göra! Lipar

Nu letar jag inte längre jobb aktivt, även om jag bara har fått ett extrajobb. Försöker plugga lite utöver det Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.