04. Yrken

Svårt att bestämma mig.

2013-08-08 20:31 #0 av: Fliso

Hejsan, jag har ett stort problem.

Hela mitt (än så länge trettonåriga) liv har jag velat ha ett jobb som man tjänar mycket på tills i år.

Pengar har alltid varit ett stort intresse för mig. Jag är en väldigt bra sparare och har alltid varit snål när det gäller aktiviteter eller shopping (om det inte gällde djuren). Min dröm har sedan länge varit att bli miljonär (och vilken har inte den drömmen då?), och då menar jag inte bara att det har varit som en dröm utan mer som ett mål. Så ni har nu kanske förstått att jag har velat jobba med något som man tjänar en slant på.

Men nu när jag känner efter så kanske jag inte vill ha ett t.ex kontorsjobb (ett jobb som jag personligen inte tycker verkar särskilt spännande) som man kanske tjänar en lite större slant på.

Utan istället skulle jag vilja jobba med något jag tycker är roligt och i mitt fall så är det ju djur. Så antingen djurskötare (så får jag jobba på zoo/djurpark) eller veterinär är några yrken jag funderar på.

Att gå i NB (naturbruk) linjen är en självklarhet för mig om jag bara kan bestämma mig.

Så vad jag försöker komma fram till är:

Av vilken anledning ska man välja yrke/jobb? Ska man gå efter hur ''hög lön'' man får eller något man trivs?

Tack för att du tog dig tid att läsa.

Anmäl
2013-08-09 22:12 #1 av: eriksvensson

Hog lon och hur du trivs kommer att ga hand i hand. 

Trivs du bra kommer du prestera battre vilket i sin tur leder till mer pengar. Trivs du inte med det du gor kommer du inte jobba lika hart och darmed formodligen inte dra in lika mycket pengar. Sen ar det viktigt att du alltid forsoker klattra i din karriar, av egen erfarenhet sa ger jobbyte mer an att vara pa samma arbetsplats en langre tid.

Sedan tycker jag personligen inte du ska ha som mal att leva supersnalt och bara spara for sakens skull. Salange som du har tillrackligt med pengar for att gora det du vill men samtidigt kunna spara och na ditt spararmal sa kommer du ma bra och uppna det du vill. 

Sa for att summera, valj inte ett jobb dar du inte kommer trivas for du kommer spendera 1/3 av ditt liv dar. Och hur mycket ar en miljon vart om du levt ett snalt och ostimulerande liv? Skämtar

Anmäl
2013-08-10 16:40 #2 av: Fliso

#1 Tack för svaret, tar åt mig allt.  Glad

Anmäl
2013-08-10 17:44 #3 av: Halvdansken

Det du trivs med.
Men det är ju inte i alla jobb det finns några karriärvägar som ger mer pengar, och oftast leder karriärer dessutom bort från det man startade med, dvs man blir chef och får andra arbetsuppifter.


 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2013-08-20 10:12 #4 av: Lathundarna

Jag personligen väljer det som jag trivs med, vilket i sin tur leder till att jag mår bra. Lönen är inte det viktigaste för mig (är allt annat än högavlönad), utan att jag går upp på morgonen och 85% av dagarna på ett år känner "Yes!". Sen har jag ett rätt tungt jobb rent fysiskt, vilket passar min personlighet. Även det är viktigt. Skulle jag knyckla in mig på ett kontor och vända papper och slå lite på en dator skulle jag troligtvis må dåligt och senare få krupp av att inte bli mer stimulerad och aktiveradSkämtar

Jag känner de som valt jobb efter lön, och enligt vad de själva säger så har de inte alls samma glädje i att gå till jobbet, kollegorna är snarare "de som gör att man pallar" än såna man har kul med hela tiden, etc. Hur inspirerande låter det?Tummen upp

Anmäl
2013-08-20 16:01 #5 av: Fliso

#3 och #4 Tack för svaren! :)

Anmäl
2013-09-03 08:58 #6 av: oh-la

för mig är lön ganska viktigt, inte för att jag vill tjäna en massa pengar, utan för att en högre lön innebär att jag utvecklas i min yrkesroll. nu är inte du så gammal, men det finns typ inga jobb som bara innebär att du sitter innepå ett kontor från kl 08.00-17.00, vänder papper och tjänar en massa pengar. ofta går lön och ansvar hand i hand. det finns inte heller speciellt många jobb där du bara kan hoppa in och tjäna en massa pengar.

jag har ett kontorsjobb som inte innebär att bara sitta och vända papper och knappra på en dator på ett hjärndödande sätt. jag älskar mitt yrke eftersom det är utvecklande och utmanande med stor möjlighet att klättra. min mamma jobbar inom samma branch, och jag sa alltid att jag aldrig skulle vilja sätta mig och göra det hon gör, och ändå sitter jag här och trivs som fisken :)

Anmäl
2013-09-03 18:31 #7 av: Halvdansken

"...utan för att en högre lön innebär att jag utvecklas i min yrkesroll"

Gör det? Hur hänger det samman? Du kan sitta på samma firma, med samma jobb och få högre lön utan att utvecklas särskilt mycket. Eller byta arbetsgivare, men ha samma jobb, med högre lön, eftersom du är specialist av nåt slag och inte vill utvecklas så mycket utan fortsätta med det du gör. Många programmerare tex vill fortsätta programmera och inte bli projektledare eller arkitekter, vilket är nästa steg.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2013-09-03 20:00 #8 av: oh-la

#7, jo, jag står ju inte för alltid still i lön för att jag sitter på samma stol, men för mig innebär att att jag utvecklas och får upp min lön. utvecklas hoppas jag att man gör, även om man inte byter jobb. att sitta i år efter år utan att utvecklas, bli bättre på det man gör, förfina och förädla. det innebär ju inte att man nödvändigtvis måste byta inriktning, men utvecklas gör man väl ändå? nu är jag inte programmerare, så jag vet inte om den yrkesgruppen fungerar på annat sätt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.