15. A-kassa och andra bidrag

A-kassa och ge ut en bok?

2013-01-07 12:39 #0 av: Ketang

Är det någon som vet hur det fungerar om man går på a-kassa eller är föräldraledig samtidigt som man ger ut en bok?

Funderingen gäller mest inkomsten. OM man tjänar några kronor på boken men inte på långa vägar kan leva på det, blir man ändå av med sin ersättning då?

Anmäl
2013-01-10 23:16 #1 av: [Moa-]

Kortfattat svar ja, om inkomster påverkar ersättningen så lär påverka ersättningen då ersättningen från utgivandet är att beakta som en inkomst, se nedan.

"Royalty

Royalty är en ersättning som t.ex. en uppfinnare eller musiker får för att någon använder sig av uppfinningen eller musiken.

Hur beskattas royalty?

Royaltyinkomster beskattas oftast som inkomst av näringsverksamhet. Detta gäller för uppfinnare, författare, kompositörer m.fl. som yrkesmässigt bedriver vetenskaplig, litterär, konstnärlig eller annan liknande verksamhet. Med näringsverksamhet avses förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt. Med yrkesmässigt avses att verksamheten bedrivs varaktigt och med vinstsyfte.

Om royaltyn inte kan klassas som inkomst av näringsverksamhet är den att anse som inkomst av tjänst. Det kan vara fallet då verksamheten är tillfällig och inte kan anses som yrkesmässig, t.ex. för "engångförfattare" eller "engångsuppfinnare", eller om den annars har bedrivits på ett sådant sätt att inkomsten blir hänförlig till inkomst av tjänst.

Uppfylls inte samtliga kriterier för näringsverksamhet (självständighet, varaktighet och vinstsyfte) blir inkomsten tjänstebeskattad.

Royalty som en anställd får pga. uppfinningar eller annat som han gjort i tjänsten eller på uppdrag ska oftast beskattas som inkomst av tjänst.

Betalning av socialavgifter

Royalty pga. av ett uppdrag

Om du bedriver näringsverksamhet har du normalt F-skattsedel och betalar då egenavgifter. Om du har A-skattsedel ska utbetalaren betala arbetsgivaravgifter oavsett om inkomsten ska beskattas som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet.

Royalty pga. egen verksamhet (ej uppdrag)

Du betalar socialavgifter i form av egenavgifter oavsett om inkomsten ska beskattas som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet." Skatteverket

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.