20. Off topic (OT)

22,5% ungdomsarbetslöshet.

2012-03-13 11:03 #0 av: [Highonbluetomorrows]

Jag tycker att detta är ett av de största strukturella problem som finns i Sverige idag. Vad är det som gör vår arbetsmarknad så otrolig trögflytande i jämförelse med andra nordiska länder? Varför sitter vuxna (ibland akademiker!) på de okvalificerade jobb som ungdomar borde ha? Varför har ungdomsarbetsgivare ibland helt orimliga krav gällande erfarenhet (du får inte jobb på ica om du inte redan jobbat på ica)? Och varför, varför, har svenska politiker låtit det gå så satans långt att situationen i princip är låst? Varför gjordes ingenting för flera år sedan?

En viss strukturell arbetslöshet är ett nödvändigt ont i en marknadsekonomi, men då handlar det om några procent hit och dit, givetvis lite mer i en lågkonjuktur. Men att inte få "foten in" är helt ödesdigert för en person och i längden för samhället.

22,5 procent är helt åt helvete.

Anmäl
2012-03-13 11:06 #1 av: Zabbio

Kan bara hålla med..

Själv har jag fått inse att det är inte lönt att försöka försörja mig längre, utan jag tvingas studera istället. Och hoppas på att det går att få jobb senare, även om jag inte har fått någon erfarenhet då heller..

Anmäl
2012-03-13 22:03 #2 av: tvättäkta bybo

det är ett problem, ja. men jag tror att ungdomarna har lite sig själv att skylla till viss del, man måste visa framfötterna och vara på och göra ett bra, seriöst intryck, och hålla det i längden oxå! min mamma har anställt ett antal unga människor som först har gjort ett bra intyck men sedan sumpat allt åt helvete genom att oanmält inte komma till jobbet, inte passa tider osv. jag har själv oxå haft unga kollegor (18-25 år) som inte (tycker jag) har varit speciellt engagerade på jobbet...

så lite har vi nog oss själva att skylla!

Anmäl
2012-03-13 22:31 #3 av: Stephanie

#2 Jag får också den känslan rätt ofta... Självklart finns det dom som jag jättesvårt att hitta ett jobb, men samtidigt ser man många som söker nåt jobb ibland och gnäller för att de är arbetslösa. Dom får man lust att ge en spark i baken bara.

Skriv ett snyggt CV och ett bra personligt brev (ett slarvigt skrivet CV eller PB sållar bort en direkt) och sök många jobb. Då har ni rätt att gnälla, arbetslösa ungdomar!

Anmäl
2012-03-13 22:59 #4 av: Zabbio

#2+3 Jo visst.. men det finns faktiskt de av oss som är seriösa...

Visst, jag har fått jobb, och haft i 4 år.. men kroppen klarar det inte längre. Men nåt annat finns ju inte att få än inom vården och ev. lokalvårdare, lika slitigt..

Anmäl
2012-03-14 00:25 #5 av: [Highonbluetomorrows]

#2. Vänta nu, du menar att en strukturell arbetslöshet på över TJUGO PROCENT beror på lata ungdomar? Du tror inte att lata ungdomar finns i länder med betydligt lägre ungdomsarbetslöshet också? Eller lata arbetare överhuvudtaget? Haha..

Problemet är en stel arbetsmarknad och fel folk på fel plats. Du motsäger ju dig själv när du säger att "VI får skylla oss själva" - för det du säger är ju att vi får ta skiten för det andra (!) gör. Jag har i alla fall aldrig misskött mig. Vad andra gör får stå för dem - ytterst tråkigt (för företagen) att de blev anställda när jag inte blev det då alltså. Att företag inte kan rekrytera rätt folk trots sina höga krav är inte heller mitt fel.

#3. Att få ett jobb som många uppfyller kraven på innebär inte en minskad arbetslöshet. Om jag skickar 500 jobbansökningar och får jobb så minskar det inte samhällets arbetslöshet, det minskar MIN arbetslöshet. Om de akademiker som fastnat på ICA eller liknande får rätt jobb däremot, så öppnar det en plats för andra och kan minska arbetslösheten. Det handlar om rätt man på rätt plats.

I Sverige finns det mängder av företag som söker kvalificerad arbetskraft men INTE hittar denna. Under tiden jobbar denna kvalificerade arbetskraft på okvalificerade arbeten så som typiska "ungdomsjobb" och gör att ungdomarna inte får foten in.

Anmäl
2012-03-16 21:12 #6 av: Halvdansken

Då måste ju problemet vara att de där akademikerna är utbildade till nåt som det inte finns en efterfrågan till.

Så vad behövs, och hur får man folk att utbilda sig till det?

Dessutom försvinner det många jobb till Indien pch andra låglöneländer nu. Mitt och många av mina kollegers tex... ( programmering och projektledning inom IT)

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-03-16 22:59 #7 av: tvättäkta bybo

#5 öööhhhh... nej... jag säger att det delvis är det som är problemet!

Anmäl
2012-03-17 11:43 #8 av: [Highonbluetomorrows]

#6. Bland annat, men inte enbart eftersom många samhällsinriktade akademiker (som inte får jobb inom det dem utbildat sig till) hamnar på administrativa arbeten och sådana finns det ju inom alla branscher. Humanioran kan vara lite knepigare. Oavsett vilket: så finns det för få jobb till för många arbetssökande - särskilt bland de okvalificerade. FÖRUTOM för särskilda poster inom vissa branscher där det tvärtom råder arbetsbrist. Sverige lider alltså av stora problem med "flaskhalsar" - vi får inte rätt person på rätt plats utan folk "stannar kvar" i lägre positioner.

Jobben finns (i högkonjuktur i alla fall, inte nu direkt) men företag är för rädda och för kräsna. Det är för riskabelt att nyanställa. Detta MÅSTE ändras annars kommer vi alltid få skämmas för en stel arbetsmarknad.

#7. Och jag säger att det där ligger på individnivå och är rätt irrelevant när man pratar om en strukturell arbetslöshet. Eller ska du säga samma sak om invandrarnas arbetslöshet också :)? "Vi gav flera invandrare en chans men de sumpade den, så invandrare har lite sig själva att skylla." Nej, precis, för det vore inte ok.

Anmäl
2012-03-17 12:28 #9 av: tvättäkta bybo

#8 Varför inte?

Anmäl
2012-03-17 18:07 #10 av: [Highonbluetomorrows]

#9 Vadå varför inte?

Anmäl
2012-03-18 20:44 #11 av: Åsa S

De flesta av mina elever har jobb när de går ut gymnasiet ändå är det knappt inga ungdomar som söker till trädgård på gymnasiet (är lång kö in till vuxenutbildningen dock). Tror det beror på att de har 15v praktik uppdelat på 5 olika perioder = på 5 olika företag. Detta gör att de får kontakter ute på företag redan i gymnasiet. Så en utbildning med praktik i kan vara ett bra sätt hitta jobb.

 

För vuxna finns KY/YH utbildningar de brukar ha runt 30% praktik i utbildningen.

Anmäl
2012-03-18 21:04 #12 av: [Highonbluetomorrows]

#11. Ja praktik/prao kan vara jättebra. Först en prao, sedan kanske ett sommarjobb/deltidsjobb på samma ställe. Tyvärr var min egen prao helt förfärlig..

Anmäl
2012-03-18 21:47 #13 av: Björnidet

Jag ser att det är många ungdommar som skriver här och det är ju roligt att ni engagerar er i jobbsök.

Vad jag inte läst ett ord om det är varför ni inte flyttar dit jobben finns, både kvallificerade och inte, Jag har i en annan tråd om arbete till ungdommar skrivit många inlägg där jag rekomenderat ungdommar att flytta till norrbotten och ta jobb i en gruva. I gruvorna finns många olika jobb som ibland bara behöver någon månads utbildning för att klara av, det finns behov av yrkesinriktat utbildad personal också.

Att jobba inom gruvnäringen är inte som man tror att man ska krypa i gruvgångar som på 1800 talet, nästan allt sköts idag av olika typer av maskiner och datoriserad utrustning.

Anmäl
2012-03-27 12:14 #14 av: stillness

Sedan så flyttar ju företagen till Kina

så jobben försvinner ju, detta tillsammans med en mass invandring

bidrar till en stor arbetslöshet

Anmäl
2012-03-28 00:41 #15 av: Björnidet

Jag såg ett tv program om att de sökte dataspecialister, där var det en sökande ifrån Egyotien som sökte jobb, problemet är språket men han hade hög potential och skulle troligen få jobbet eftersom han pratade bra engelska.

Vilka jobb är det som drar iväg till kina?

Invandrare i sverige är det inte stor del som jobbar av, de lever på bidrag de flesta. Problemet är språket och att arbetsgivare inte vågar anställa de som inte pratar svenska.

Anmäl
2012-03-28 00:57 #16 av: stillness

en massa Industri jobb åker till Kina samt andra stora företag har varit mycket i media om detta bara att googla.

 

med en hög arbetslöshetsinvandring så kan man styra lönerna på de jobb som folket redan har samt pressa dem att slita hårdare, göra fler människors jobb (skära ner , effektivisera etc)

sedan blir människor så desperata att de tar vilket jobb som helst

ibland även så kallade skit jobb,

Detta påverkar så klart den svenska så kallade välfärden vilket jag tror kommer att försvinna i och med denna obalans

 

Men människorna Vi jag och du kan säga ifrån bara säga NEJ

Om vi inte ställer upp och stödjer jobb som sliter ut människor som robotar och utnyttjar människor så kan vi förändra och jag tror det nu närmar sig det, då folk är trötta.

 

Anmäl
2012-03-28 00:57 #17 av: stillness

Svenska företag flyttar till Kina

Många svenska företag flyttar numera jobb utomlands och en stor majoritet av dessa skickas till Kina. De flesta av dessa jobb finns inom tillverkning och huvudorsaken till flytten är nästan alltid kostnadsreduktion. Löneläget i Kina är ibland endast en tiondel av vad det kostar att ha en anställning i Sverige.

Här finns en länk till hur löneläget såg ut i Kina 2008 och även en jämförelse med löner i Sverige.

För mer kvalificerade jobb finns också möjligheten att outsourca dessa jobb till Kina och då exempelvis inom IT-sektorn. Vill du veta mer om outsourcing till Kina klickar du här.

Det vi nu kommer att göra på Chindia är att samla fakta om antalet jobb som svenska företag väljer att flytta till Kina och uppdatera denna information kontinuerligt. Här nedan kommer vi även att samla nyheter om vilka företag som dels flyttar jobb men också startar upp nya jobb på den kinesiska marknaden.

Denna fakta kommer från vad som publicerats i svensk press och hittills (uppdaterad 2009-12-18) under 2009 har 423 svenska jobb lämnat Sverige för Kina.

Här klickar du om du vilka företag som flyttat jobb till Kina under 2010.

Företag

Trima, Bergsjö 35 jobb

Atlas Copco, Stockholm 5 jobb (uppskattning av antal i ledningen)

Akzo Nobel, Skoghall 153 jobb

Husqvarna, Husqvarna 110 jobb

Getinge, Getinge 50 jobb

Ålö flyttar tillverkning till Kina

Västerbottens-Kuriren 2009-12-18 11:56

Ålö har beslutat att flytta all redskapstillverkning till Kina. Beslutet innebär att Ålös redskapsfabrik i Bergsjö, Hälsingland läggs ned under 2010 och att produktionen i Ålös redskapsfabrik i Skive, Danmark läggs ned senast under 2011.

Trima i Bergsjö läggs ned, flyttar produktion till Kina

Sveriges Radio 2009-12-18 07:46

35 anställda förlorar jobbet när Trima i Bergsjö läggs ned. Produktionen flyttar istället till Kina. Det var i går eftermiddag som de anställda fick beskedet att Ålö-koncernen lägger ned all sin verksamhet i Bergsjö nästa år och produktionen flyttar istället till Kina.

Atlas Copco flyttar ledningen till Kina

VA.se 2009-12-10 07:10

Fullt blås. Nu fokuserar kompressorjätten Atlas Copcos nye vd Ronnie Leten allt på tillväxt och Kina.

Virtutech öppnar butik i Kina

ElektronikTidningen 2009-12-01 15:32

Svenska simulatorverktygsmakaren Virtutech öppnar ett säljkontor i Kina. Kontoret öppnas i Shanghai med två lokalt rekryterade representanter på plats.

Korsnäs öppnar säljkontor i Kina

Papernet 2009-11-30 17:02

Korsnäs går in på den kinesiska marknaden och har nyligen etablerat ett dotterbolag i Shanghai med försäljning och lager. Det är Korsnäs första försäljningsbolag utanför Europa.

Ericssons underleverantörer flyttar till Kina

Ny Teknik 2009-10-14 03:23

Den tuffa prispressen tvingar Ericssons svenska leverantörer att flytta till Kina. Som plastdetaljtillverkaren Nolato, vars chef för enheten telekom, Jörgen Karlsson, numera är stationerad i Peking.

Foss flyttar produktion till Kina

Helsingborgs Dagblad 2009-10-09 09:42

Foss flyttar produktion till Kina. Foss i Höganäs ska flytta en del tillverkning till Kina och får samtidigt ett tillskott av produktion som i dag sker i danska Hilleröd. Förändringen uppges inte medföra färre jobb.

153 förlorar jobbet när fabrik läggs ner

NWT.se 2009-09-17 07:32

Kunderna har flyttat till Kina. Det är förklaringen till varför Akzo Nobel lägger ner kemifabriken på Skoghall. Samtliga 153 anställda blir av med jobbet.

Tobii öppnar fabrik i Kina

ElektronikTidningen 2009-08-31 10:01

Tobii öppnar fabrik i Kina. Ögonstyrningsföretaget Toii valde Kina för sin första egna fabrik.

Husqvarna planerar mer flytt till Kina

Evertiq 2009-08-24 09:32

Husqvarna planerar mer flytt till Kina. Husqvarnas vd Magnus Yngen uppger att företaget planerar flytta ut mer produktion till lågkostnadsländer. Husqvarnas vd Magnus Yngen siktar på att flytta mer produktion till Kina och andra lågkostnadsländer.

70 anställda på Fuji Autotech varslas

Folket.se 2009-08-18 05:02

70 anställda på Fuji Autotech varslas. Eskilstuna Företaget Fuji Autotech AB i Eskils tuna varslar 70 av sina cirka 170 anställda. Främsta anledningen är att en av företagets stora kunder, Tetra Pak, kommer att flytta produktionen till Kina. I går informerades personalen om varslen som formellt läggs 1 september. Varslen gäller 49 kollektivanställda och 21 tjänstemän.

H&M växer i Kina

Fashionnet.se 2009-08-10 10:22

H&M växer i Kina. H&M öppnar ytterligare tre butiker i Kinas huvudstad Peking under hösten. Sedan tidigare har den svenska klädjätten två butiker i staden.

Uppåt för Getinge

Göteborgs-Posten 2009-07-13 17:37

Han räknar med att det är möjligt att beta av skulden utan att slå av på takten i förvärven. En dålig nyhet ur västsvenskt perspektiv är att Getingekoncernen i år bantar på hemmaplan. Viss tillverkning flyttas från halländska Getinge till Kina samtidigt som takten dras ner i annan produktion. I Getinge där 570 personer jobbar försvinner ett femtiotal jobb i år.

SenseAir etablerar sig i Kina

VVS-tidningen Energi & Miljö 2009-06-16 07:57

SenseAir AB, som arbetar med infraröd gasmätning, öppnar ett säljkontor i Chengdu i centrala Kina under sommaren. I Kina byggs många nya offentliga lokaler som skolor, sjukhus och shoppingcenter: Allt fler av SenseAirs kunder i Japan och Korea och även västerländska företag, har etablerat tillverkning i Kina.

Jysk öppnar i Kina

Market.se 2009-05-26 15:25

Nästa vår öppnar Jysk sina första butiker i Kina. Enligt ägaren Lars Larsen är målsättningen att öppna 500 kinesiska butiker.- Vi öppnar de första sex till tio butikerna i Shanghai under våren 2010, säger Jakob Sonnenberg som är chef för Jysks expansion i Kina.

Contac öppnar nytt kontor i Kina

Evertiq 2009-04-27

Trots de allmänt tuffa tiderna fortsätter Contac sin expansion. I dagarna startar bolaget upp verksamheten vid sin nya kontor i Shenzhen, Kina. Efter en tids letande har vi nu hittat rätt bemanning för att kunna förstärka organisationen på det sätt vi önskar berättar Peter Busck, VD Contac Solutions.

Förstämning på Astra Zeneca

Kollega 2009-01-30

I Södertälje har man bland annat beslutat att lägga ned vissa program inom till exempel onkologi och infektion, samt att lägga ned förpackningsenheten. Den kommer att flyttas till Kina, där Astra Zeneca vill växa.

 

 

And so on it goes

its all about Greed and Money

Anmäl
2012-03-28 11:33 #18 av: Björnidet

Onekligen ser det inte bra ut det du redovisar, snart flyttar väl "företaget sverige" till kina också.

Anmäl
2012-03-28 12:20 #19 av: stillness

jajemän en Elit har ju tagit över Europa så det stämmer

Eliten av frimurarna  Illuminati (bankfamiljerna, Rotchsilds, rockefeller etc

Här kan du om du är intresserad av veta mer se en Video av Alex Jones

som har radionyhetsprogram och pratar om detta.

www.infowars.com där kan du se videos och lyssna live.

 

Visste du att i usa tvingas miljoner människor bo i tält pga de förlorat jobben?

 

Anmäl
2012-03-28 12:31 #20 av: [Highonbluetomorrows]

#15. Invandrare i sverige är det inte stor del som jobbar av, de lever på bidrag de flesta. Källa på det?

#17. Det är ju inte så att jobben bara försvinner från Sverige för att vissa företag flyttar. Det som händer  - på sikt - är att arbetsmarknaden ställs om och att vi får en större tjänstesektor här, medan mycket av produktionen i stället sker utomlands. Det tråkiga är ju de företag som varslar folk (som ovan, 70 pers som avskedas från Fuji för att de ska expandera utomlands i stället) vilket ger en tillfällig arbetslöshet i Sverige under omställningen.

Utländska företag vill dock investera i Sveriges kunskaps/forskarsamhälle. Därmed lär det i framtiden krävas ännu högre utbildning hos gemene man i Sverige och antagligen bli fler som jobbar med diverse tjänster exempelvis inom andras hushåll. Så risken är att samhället blir mer delat, de som har en stor spetskunskap inom något och de som städar dessa personers hem medan de jobbar...

Dessutom var flera länkar i #17 bara att företag expanderar, utan att dra ner i Sverige.

Anmäl
2012-03-28 14:09 #21 av: Björnidet

Skämt åsido så är det bekymmersamt att svenska företag stora som små söker sig till ett annat land för att kunna bedriva sin verksamhet på ett lönsamt sätt, vilken man än pratar med så vill ju var och en ha avkastning på sin satsade krona likaväl som en jobbare vill ha lön för sitt arbete.

Problemet är allt mer stigande löner och runtomkostnader svenska företag drabbas av, sedan att företagsklimatet blivit sämre än tidigare då förstår man varför problemet uppstår. Enmansföretag idag är nog de som ger bland den bästa i avkastningen per satsad krona idag, så fort du anställer folk måste priser höjas,och den anställde skall omsätta så mycket att vinsten av den utförda tjänsten skall täcka kostnaderna och att företaget också får avkastning i netto på arbetstagaren och det är inte det lättaste idag.

Det politiska system vi idag har och har haft senaste två-tre decennierna har varit ett problem för de flesta företag, avkastningen per satsad krona blir allt mindre och kostnaderna höjs. Då det är så, är det inte konstigt att företagen söker sig till bl.a kina för sin produktion.

Detta är den sanning förtag befinner sig i idag och jag förspråkar inte att löner skall sänkas på annat än förstagångsanställningar av ungdom som inte har utbildning, däremot så skulle kringomkostnaderna åtgärdas över hela arbetsmarknaden så att det blev mer lönsamt att bedriva företagsverksamheter med anställda i sverige.

Anmäl
2012-03-28 14:22 #22 av: Björnidet

# 14.

En gruva flyttar inte den finns i den svenska moränen och är omöjlig att flytta innan den brutits loss ur berget.

Innvandrare kan man inte skylla på för vi vet att många större företag får int tag i personal som de söker pga. felaktigt inriktad utbildning. Tyvärr har många utbildat sig i glamorutbildningar för att de skall vara fina men liten eller ingen efterfrågan finns av arbetskraft där. Statistik bör ju finnas att se på hos arbetsförmedlingen av vad det är för yrken som eftersöks innan vederbörande utbildar sig till något som blir fel.

Massor av ungdommar har dessutom hoppat av sin utbildning av olika anledningar och där har det kommit förslag om att varva utbildning med jobb som praktikant vore inte det en bra lösning för många.

Anmäl
2012-03-28 14:27 #23 av: [Highonbluetomorrows]

#21. Däremot så skulle kringomkostnaderna åtgärdas över hela arbetsmarknaden så att det blev mer lönsamt att bedriva företagsverksamheter med anställda i sverige.

Håller med! Nu börjar det ju förresten äntligen hända saker i Sveriges politik (blocken "upplöses") och de större partierna kan inte åka snålskjuts på att konkurrenten har en inkompetent ledning. Så mina förhoppningar ökar lite gällande att politikerna ska få tummen ur och börja komma med lite reella förslag på hur vi ska hantera utvecklingen i stället för att bara se på medan den sker. Småpartierna i alliansen börjar ju kaxa upp sig mot storebror nu bland annat. Och det är verkligen något vi behöver just nu. Politiker som vågar tänka, komma med förslag och sedan agera utefter dem.

Anmäl
2012-03-29 00:05 #24 av: Björnidet

Ja så är det och han som styr håller ju på att skaffa sej en ny kvinna har jag hört, han friar ju mot MP just nu enligt nyheterna.

Håller med att blockens tid verkar vara ett överspeglat kapittel i svensk politik, C och FP är ju för små så där har han för litet stöd, han kan kanske behandla dom som barn i familjen, vem vet.

Däremot så känns det som att om han får ihop det med MP kvinnan då kan samma typ av regering finnas i ytterliggare en mandetperiod vilket skulle vara tråkigt. En förnyelse i politiken vill vi väljare se, en förnyelse som ger jobb åt unga och andra arbetslösa personer samt en invandrarpolitik som inte torterar barn och andra som söker acyl i sverige.

Anmäl
2012-04-03 12:30 #25 av: ettlitetalias

Det är trögt här i UK också! 25% arbetslöshet hos ungdomarna.. Jag jobbar på Subway (snabbmatskedja) och sist vi annonserade ett jobb på 4h i veckan så fick vi in en ansökan från en som tagit sin magister-examen i psykologi i Oxford!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.