02. Vägen till ett jobb

Söker jobb - saknar meriter

2012-01-18 21:40 #0 av: [Highonbluetomorrows]

Tjoho. Vad för jobb ska man satsa på att få när man inte har särskilt mycket meriter?

Jag valde att börja plugga direkt efter gymnasiet och kom sedan rakt ut i en lågkonjuktur (som ju dalat runt i flera år nu, jag trodde det skulle ha blivit bättre!) vilket gjort att sommarjobb varit i princip omöjligt att få. Mitt alternativ har därför varit att söka privata arbetsgivare, och nu har jag varit dagmatte (under två arbetsgivare) i snart ett år samtidigt som jag pluggat heltid. När jag var yngre jobbade jag lite hos min hyresvärd några enstaka gånger i månaden och delade ut papper etc i flera år. Men det är allt jag har. Praoen var värdelös. Jag har inga särskilda kontakter. Min utbildning är en typisk samhällsvetarutbildning (inte färdig än!) som är väl meriterande om jag söker ett kvalificerat jobb, men inte ett dugg meriterande för att exempelvis jobba på ica.

Jag skäms för att överhuvudtaget börja söka enklare jobb just för att jag inte kan ge ett bra svar på meriter. Har alltid presterat bra i skolan och fått högsta betyg i det mesta, men det känns inte som att arbetsgivare bryr sig om det heller.

Vad skulle ni gjort i min situation? Vilka jobb kräver minimala meriter utan att vara ett skitjobb (som stenhårt utnyttjade provisionsförsäljare - jag är inte försäljartypen)? Det finns så mycket studenter här som slåss om samma jobb så det känns inte som att jag har något att erbjuda =/.

Anmäl
2012-01-18 21:43 #1 av: Aniara4

Personlig assistent brukar det finnas stort behov av, särskilt om man är en någorlunda vettig person... Eller hemtjänsten, om du har god fysik. Säkert inte det du har tänkt dig med din utbildning, men bättre än att gå arbetslös!

Anmäl
2012-01-18 21:44 #2 av: Stephanie

Har samma problem... Har inga erfarenheter eller nån utbildning som är relevant alls Obestämd

Anmäl
2012-01-18 22:04 #3 av: [isdrakee]

Hej, jag blev klar med mina studier i somras men har inte lyckats tagit mig in i min branch ännu. (Eller jag jobbade med det ett tag men sen skulle dom såklart dra ner på folk).

Kan tipsa om att jag fick jobb som timanställd städare utan vare sig kontakter eller erfarenhet. Det annonseras mycket tjänster inom lokalvård på platsbanken.

Inte så roligt arbete och du kanske klassar detta som en skitjobb. Men det betalar hyran i alla fall.

Anmäl
2012-01-18 22:05 #4 av: [Highonbluetomorrows]

#1. Jag räknar mig själv som en någorlunda vettig person ;). Men måste erkänna att jag har svårt för tanken att hjälpa någon på toa/i duschen. Det kanske inte alltid behövs? Det ultimata inom den branschen hade varit att vara promenadsällskap/hjälpreda till någon äldre person tex, men det kanske bara går att söka privat?

Städning är också ett alternativ men där vet jag inte riktigt vart jag ska vända mig.

#2. Känns rätt hopplöst ellerhur =/. Naivt nog så var jag heeelt sääker på att den ekonomiska situationen skulle vända. Nu sitter ju utbildade akademiker OCH studerande och söker samma låglönejobb. Affärerna behöver ju aldrig annonsera om arbetstillfällen, de har fullt med sökande ändå. Om du har bra telefonröst så kanske marknadsundersökningar?

Anmäl
2012-01-18 22:13 #5 av: Stephanie

#4 "Om du har bra telefonröst så kanske marknadsundersökningar?"

Haha, visste du att jag gjorde det eller sa du det bara ändå? Tungan ute Har jobbat som telefonintervjuare i drygt tre år nu, trivs jättebra, men det är bara ett extrajobb dessvärre. Kan gå flera veckor mellan projekten och det är oftast bara 4h per dag de dagar det finns jobb. Så det är inte hållbart alls...

Tyvärr verkar det inte hjälpa när jag söker andra jobb Obestämd

Jag har också funderat lite på personlig assistent, men då hade jag helst varit hos någon frisk men funktionshindrad person. Hade haft svårt för utvecklingsstörda, jag vet inte alls hur jag ska bete mig Förvånad Men det känns lite fel att söka såna jobb och inte veta vad det är.

Anmäl
2012-01-18 22:13 #6 av: Aniara4

#4 De flesta behöver nog hjälp med den personliga omvårdnaden (som det heter), men det finns också en del personer med t.ex. hjärnskador som kan göra saker själva men inte klarar att planera och göra saker i rätt ordning. Så man kanske får stå bredvid och tala om att de ska ta papper och torka sig med, eller ta shampoo och tvätta håret.

Men städning kanske är ett bättre alternativ då. Googla efter städföretag där du bor kanske?

Inom kommunen kan man få uppdrag som kontaktperson eller ledsagare till personer med funktionshinder, det är lite som du tänker med promenadsällskap, men det brukar vara ganska få timmar och låg ersättning, så det funkar kanske inte riktigt som ett jobb, det är mer ett förtroendeuppdrag.

Anmäl
2012-01-18 22:56 #7 av: [Highonbluetomorrows]

#5. Haha nej jag hade ingen aning ^^. Det var bara att det varit det jobb jag hittills varit närmast att få, men som inte gick pga ändrade planer som gjorde att de skulle minska sin personalstyrka i stället för tvärtom. Ska dock försöka igen.

#6 Tack för användbar info :).

Anmäl
2012-02-13 15:29 #8 av: Khadidja

#TS man måste ju börja någonstans! Ingen har ju meriter att ge vid första jobbet! Visa intresse och att du faktiskt är rätt person för jobbet ändå!

 

 

Anmäl
2012-02-13 16:44 #9 av: [Highonbluetomorrows]

#8 Jag tycker bara det är så jobbigt...

- "Varför ska vi välja dig, då?" 
- "Ja du... "

Oskyldig

Tycker nästan det känns oartigt att slösa på deras tid, när jag vet att det finns ett hundrtatal andra arbetslösa ungdomar med bättre meriter.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.