01. Allmänt

Ni som är unga - vad vill ni jobba med?

2012-01-12 00:16 #0 av: Halvdansken

Jag är 50 år och har inga barn, så jag är inte så uppdaterad på vad unga människor (15-25 år nånting) vill jobba med.
Världen är lite annorlunda idag än för 30 år sen när jag var i er ålder, med enklare möjligheter att resa och jobba utomlands inom EU och Schengen, är det nåt som lockar? Eller är det bättre att bli "hemma"? Hur långt är man beredd att flytta om det inte finns jobb där man bor? Hur stora krav finns det hemmifrån (konstig fråga kanske, men mina föräldrar ställde en hel del krav på mig).  Tänker ni bara på "kul jobb" eller spelar lönen och karriärmöjligheterna in i yrkelsvalet?

Så vad vill ni? Och nu inte nåt med "bli känd och vara med i TV" varianten, för den fungerar bara för Paris Hilton och liknande.

Edit: jag ändrade rubriken från "vad är drömjobbet" till "vad vill ni jobba med", eftersom det blev lite tvetydigt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-01-12 00:21 #1 av: KaiPon

Drömjobbet (som troligtbvis bara kommer vara just en dröm) är ju typ assistent eller stylist eller så för typ PSC.. Tungan ute

Just a Block Party MonstAr with a Heart of Gold on this Blue Planet
http://vizualfreakkaipon.blogg.se/

Anmäl
2012-01-12 00:25 #2 av: Halvdansken

Vad är PSC? Googlar jag det får jag bara upp en massa sjukdomar i levern.

En av mina kompisar är stylist och jobbar både med modefotgrafering och IKEA och reser alltid och över hela världen. Så visst går det. Jag kan fråga henne vad hon gjorde för att komma dit.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-01-12 00:35 #3 av: KaiPon

PSC eller PS Company som det också benämns som, är ett skivbolag har jag för mig, hehe. PSC har några av mina favorit band, bla Alice Nine och The GazettE, signade, så därav den specifika arbetsplatsen Tungan ute Dock så ligger det i Japan, och min japanska är näst intill obefintlig. Kan några små ord här och var, men har inte speciellt lätt att lära mig heller. peciellt inte alla deras tecken Skrikandes

 

Här har du PSC's officiella hemsida, tror dock att den är på japanska samt att den har musikspelare som automatiskt sätter igång (skulle det inte vara så sent och jag har ont i huvudet skulle jag lätt lyssna, då the GazettE's The Suicide Circus började spelas hos mig Tungan ute)

Men du kan ju alltid fråga, alltid kul att få lite nya kunskaper Glad

Just a Block Party MonstAr with a Heart of Gold on this Blue Planet
http://vizualfreakkaipon.blogg.se/

Anmäl
2012-01-12 00:49 #4 av: Halvdansken

Om du är seriöst intresserad av att bli stylist kan jag fråga henne, annars tar jag inte upp hennes tid. Hon jobbar med modefotografering och inredning.

Behöver skivbolag stylister förresten?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-01-12 00:53 #5 av: KaiPon

Artisterna och så hyr väl in folk till plåtningar, videos och turneer skulle jag tro Tungan ute Drömmen är ju lixom att komma nära favvobanden, fangirl som jag är Oskyldig

Just a Block Party MonstAr with a Heart of Gold on this Blue Planet
http://vizualfreakkaipon.blogg.se/

Anmäl
2012-01-13 04:48 #6 av: RidandePolis

fråga henne

Anmäl
2012-01-14 15:29 #7 av: Maria

Jag är också 50 och har en son som är 28. Han läser Kulturarvsstudier (3-årigt program) Han läser på halvfart och jobbar  80% i databranchen.

Alla hans kompisar har väldigt varierande utbildning och jobb. ICAhandlare, jurist, sjökapten, journalist, kock, skripta osv. De har verkligen spretat åt olika håll men håller ändå ihop vilket jag tycker är kul.

Jag gillar att ungdomar numera satsar på vad man vill snarare än vad det kommer att generera.

Jag upplever att de har större krav på livskvalitet än arbete. Har några ungdomar på jobbet också och där har två vad jag vet gått ner i tid för att prioritera fritid och hobby mer.

/Maria

 

Anmäl
2012-01-14 22:21 #8 av: Halvdansken

Kul med det där med livskvalitet, jag tycker att alla mina jämnåriga jobbar "på kontor". Det är data, ekonomi, sektreterarjobb. Inte så jälka spännade precis.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-01-16 14:10 #9 av: Stephanie

Jag vill jobba med programmering! Läser till Fysik B nu för att kunna söka till en utbildning i höst. Behöver också få bättre resultat på högskoleprovet för att komma in tror jag. Obestämd

Anmäl
2012-01-16 15:07 #10 av: Halvdansken

Kul! Det har jag gjort i 30 år nu! vad för sorts programmering? Eftersom du läser fysik, menar jag.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-01-16 15:10 #11 av: Stephanie

Det får nog tiden utvisa. Glad Kommer att söka civ.ing i datateknik till hösten. Håll tummarna för att jag kommer in Flört

Anmäl
2012-01-17 20:33 #12 av: Stiinisen

Mitt drömjobb är nog , antagligen att jobba i en djuraffär ( äga en egen) eller vara polis med hund. Skrattande

Anmäl
2012-01-17 23:25 #13 av: [Scruffe]

Jag har stora drömmar, eller kanske att mål är ett bättre ord för det. Jag vill bli framgångsrik, inte hålla på och springa ärenden eller skriva protokoll. Nej, jag vill vara i toppen! :D Just nu drar det mot marknadsföring och reklam och jag skulle vilja jobba på en stor reklambyrå eller som marknadschef på ett stort företag. Jag skulle även kunna tänka mig att vara fotograf och eller författare vid sidan av.

Nu läser jag en Business linje, sista året på gymnasiet, som nog kan liknas med en samlinje som har inriktining ekonomi och marknadsföring. Jag har just nu två egna företag som jag driver själv, en sportblogg på en tidnings hemsida och jag har även frilansat lite för den tidningen. Det hinner jag dock inte med nu då jag har mycket med skolan och hästarna på fritiden. Man vill ju hinna med att umgås med vänner och bara slappa i soffan framför en riktigt bra film också :)

Anmäl
2012-02-03 14:09 #14 av: Sehvrin

Jag vill helst jobba i Sverige, att ta mig utomlands är inte så lockande (och dessutom har jag katter).

Det finns lite olika saker som jag verkligen skulle vilja jobba med och alla är kopplade till min utbildning (ekolog):

  • Kommunekolog: Ett jobb där man jobbar nära besluten och det verkar också väldigt varierande.
  • Naturumvärd: Också väldigt varierande och jag tycker det är kul att lära ut saker till folk, särskilt barn och ungdomar.
  • Något annat yrke som kombinerar pedagogiskt arbete, barn och biologi och miljö. Fanns ett sånt jobb ute strax innan jul, men fick inget resultat på min ansökan  Rynkar på näsan
  • Nåt inom bevarandebiologi. Och vägen dit går genom att doktorera, men det är väl inte ritigt det som är målet (eftersom en doktorandtjänst bara är på fem år)

Pengar och sånt är av mindre vikt, så länge jag klarar mig och tjänar tillräckligt för att kunna unna mig en del saker (och betala CSN... Obestämd)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2012-02-04 20:55 #15 av: Wand

Om jag lyckas få ett G i matematik B så kommer jag att söka in till en bibliotekarie-utbildning i högskolan. 

Jag lider av grov socialfobi, och skulle aldrig kunna jobba i en affär eller en restaurang t.ex, det är alldeles för mycket fart och folk.
Men jag har alltid känt mig trygg i bibliotek, och dessutom så älskar jag litteratur, så jag är stensäker på att det är ett yrke som skulle passa mig.

Jag behöver inte ha ett jobb där jag tjänar 35000 rent i månaden, huvudsaken är att jag kan leva ett behagligt liv och få chansen att arbeta med något som inte får mig att vilja dö av meningslöshet.

Utöver bibliotekariedrömmen så skulle jag självfallet vilja bli en framgångsrik musiker, men jag kan inte förlita mig på att kunna leva på det yrket.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-06-18 11:21 #16 av: RidandePolis

Ni ser vad jag heter, så^^

Men,

° Skådespelerska

° Författare

 

Om jag kommer på något annat, blir jag kanske det. Vill jag, gör jag allt för att nå dom.

Anmäl
2012-06-18 12:08 #17 av: kredka

Jag är en av de som åkte bort från sitt land direkt efter skolan.Min moster bor i Sverige så hamnade jag i Sverige, ville studera på KTH och bli bild och ljud ingenjör inom IT-branschen - har kommit in på KTH's basår, men efter bara en termin var jag så himla uttråkad pga av låg nivå och faktum att de senare hade inte den utbildning jag ville fram till så hoppade jag av. Nu sitter jag på 3 olika anställningar, driver eget företag och ska försöka komma in på veterinär utbildning och specialisera mig inom exotiska djur.

Anmäl
2012-06-19 10:20 #18 av: AmandaChristina

Jag hoppas på att kunna bli djursjukvårdare! Blir utbildad djurvårdare tills nästa sommar, och måste efter de plugga 2 år i skara för att kunna bli djursjukvårdare, dock är inte inte många som kommer in där!

Drömmen är att bli en blandning av: Hundinstruktör, hundmassör, fysioterapeft och djurvårdare/djursjukvårdare Glad

/Amanda
Blogg: http://megapixeln.se/
Sajtvärd avengedsevenfold.ifokus

Anmäl
2012-06-21 22:44 #19 av: yoanna

Jag har vart på utbildning i 1½vecka på ett kundtjänst företag, men tyvärr så har dom speciella prov som är otroligt viktiga att klara. Men eftersom att jag inte klarat varken provet eller omprovet så känns det inte som att  jag nu kommer klara det sista omprovet heller, även fast jag kan jobbet i verkligheten, det är bara stressen/pressen vid prov som gör att jag inte klarar.

MEN nu vet jag iallafall att det absolut är kundtjänst jag vill arbeta med i framtiden!.

Jag tycker att det finns tre saker som är otroligt viktigt för att ett arbete ska passa mig, det är nämligen; Bra arbetskamrater, att man kan utvecklas och att man trivs med arbetsuppgifterna. Glad

 

kan tillägga att jag är 21år och det enda jobb jag haft tidigare var som skolköksbiträde "mattant" och har arbetat med det i 1år. Och jag hatar att laga mat och är riktigt dålig på det. Och där fanns det ingen möjlighet till utveckling, arbetet var ordentligt tråkigt, arbetskamraterna var bara arga/sura hela tiden. Och jag var inte ett dugg intresserad av det vilket gjorde att jag blev rätt deppig av att vara där!.

Anmäl
2012-06-24 18:03 #20 av: anette1992

Psykoloog skulle vart kul tror jag, men jag hatar att plugga så vägen är för lång dit. just nu är jag skadereglerare på trygg hansa.

Anmäl
2012-06-24 20:00 #21 av: Halvdansken

#20. 5 år på univesitetet. Det är en tuff utbildning, jag har en kompis som gjorde det.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-06-24 23:24 #22 av: [ErikSvensson]

Vet inte om jag räknas som ung längre (26) men jag skriver iallafall. Glad

Jag jobbar redan på mina livsmål när det gäller karriär och har redan uppnått en hel bunta av dem. Har alltid velat jobba som grafiker av något slag och har nu arbetat i lite över 5 år med datorspel på två företag i sverige. Nästa steg var att jobba utomlands och det kommer jag göra 1:a augusti, fått jobb i Amsterdam (spel igen.)

Har även nyligen blivit 'senior' inom det jag jobbar med vilket indikerar på att man är mycket erfaren (och får således mer lön.) Mitt nästa mål blir förmodligen att jobba med film inom 1-2 år (gärna animerad sådan..)

Anmäl
2012-07-03 09:28 #23 av: saksaken

Jag skulle vilja vara florist men dröm jobbet är att gå lärling hos en trädgårdsmästare och öppna eget trädgårdsmästeri efter det. Något jag skulle vilja ha vid sidan ev det är ett omplaserings hem för mindre husdjur såsom marsvin, kaniner, råttor och liknande Glad

Anmäl
2012-07-10 19:26 #24 av: Tirrith

Drömjobben är djursjukskötare, fotograf, psykolog och spelutvecklare :D

Anmäl
2012-07-22 13:08 #25 av: Gråsuggan?

Jag har drömt om att bli ambulanssjuksköterska i flera år...

Vi får se om drömmen blir verklighet när jag är redo att jobba! Skrattande

Anmäl
2012-07-22 13:18 #26 av: Halvdansken

#25. Det var lite annorlunda! Kan säkert vara väldigt spännande, och kanske tufft för man är ju den första som ser offerna från tex en bilolycka eller liknande.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.