05. Arbetsförmedlingen

Kan arbetsförmedlingen tvinga mig att flytta?

2010-02-26 23:13 #0 av: SarahOhrn

Hur är det egentligen, kan arbetsförmedlingen tvunga mig att flytta om dom finner något lämpligt jobb på annan ort? :/

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-27 06:23 #1 av: Loucar

Svar ja det kan dom ifall du inte har väldigt goda skäl. Jag slipper det för att jag har barn med funktionshinder vilket gör att hon inte klarar en flytt till ny miljö.

Anmäl
2010-02-27 11:15 #2 av: SarahOhrn

Jahapp.. :/ Kul om man får jobb på ännu en helt ny ort då, nere i Skåne eller något och sen kan man ju inte säga upp sig nån gång heller så man blir fast där i 20 år och min sambo kan ju inte säga pp sig från sin fasta tjänst o flytta oså är jag ÄNNU längre från familj o vänner... Då kommer jag inte ens klara ett jobb psykiskt.... :/ Hoppas, hoppas jag slipper!!!

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-27 13:57 #3 av: Bergspuman

Den där regeln är väldigt dum tycker jag. Jag slipper också eftersom jag har läkarintyg på mina återkommande depressioner och att en flytt kan utlösa en ny depression.

(Det var just en flytt till ny ort pga jobb som utlöste senaste depressionen och även åstadkom att jag miste det jobbet, eftersom de inte ville ha mig kvar när jag blev förlängt sjukskriven!!!!!).

Råder dig att försöka hitta ett kryphål.

Anmäl
2010-02-27 14:07 #4 av: Loucar

Sara du kan ju gå till en läkare och kolla om han skriver ut ett intyg om pyskisk ohälsa vid flytt, ju snabbare du ínkommer med ett sådant ju bättre.

Anmäl
2010-02-27 17:16 #5 av: SarahOhrn

Ja, frågan är ju om jag får ett intyg och jag vet ju inte om jag blir depprimerad så men ajg vet själv att jag skulle må riktigt dåligt att flytta till en ny ort själv, långt från min sambo OCH min familj och vi skulle inte kunna behålla hunden osv. Hela livet skulle rasa och det enda positiva vore att jag hade ett jobb men vad hjälper det då...

Men förhoppningsvis hittar dom inget på annan ort som jag får! Jag är visserligen villig att både söka i Västra Götaland och Hälsingland så jag är ändå mer öppen än många andra...  Men på min handlingsplan står det "Hela Sverige" :/

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-27 17:18 #6 av: SarahOhrn

Men tycker det skulle va jäkligt surt vare sig det påverkar mig psykiskt (rejält) eller inte, hur kul är det att kanske hamna 100 mil från sin sambo och han ju har ett fast jobb och så kanske man blir kvar 10 år på skilda ställen?! Innan man knappt hunnit starta livet ihop. Känns ju JÄTTEKONSTIGT måste jag säga! =/ Fy vad dåligt ändå....

Det skulle ju förstöra livet för vem som helst!

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-27 23:24 #7 av: David

#4. Tycker det resonemanget är lite konstigt.

Alla som tvingas flytta mår garanterat dåligt av det, bli uppryckta ifrån föräldrar, vänner och kanske sambo som inte kan flytta med direkt. Med stor sannorlikhet följer en depression med.

Den läkare som skulle skriva ett sådant intyg skulle jag inte sätta mycket tilltro till.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-02-27 23:30 #8 av: SarahOhrn

Dock är jag ute efter att gå till en läkare ändå, inte pga att jag inte ska behöva flytta utan för att reda ut vissa saker... Men jag håller med, skulle inte gå dit för o få ett utlåtande bara för att inte kunna flytta!

Men jag skulle få fruktansvärd ångest av att behöva flytta om min sambo kanske aldrig kan flytta efter då han trivs så bra med sitt jobb och jag kanske måste ta ett jobb jag inte ens trivs med, långt borta... Och nu bor jag redan på en ort 60 mil från vänner och familj men har min sambo o hund men vantrivs ändå nåt fruktansvärt! Skulle jag då behöva flytta till ännu en ny ort, utan sambon och omplacera hunden, då vet jag inte vad jag skulle göra... Då skulle mina panikångestattacker ta livet av mig!

Men jag hoppas jag slipper detta.. Ska försöka slippa in i det längsta i alla fall!

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-28 01:25 #9 av: Mari

Så som jag har fattat det hela så kan de inte tvinga dig, det är väl så att om man inte tar jobbet de hittat åt en så får man ingen fortsatt ersättning eller hjälp från af? Eller har jag fel?
Jag tror heller inte att det är så himla vanligt att de tvingar en att flytta? Inte i första taget iallafall utan kanske om man varit inskriven en längre tid?

Anmäl
2010-02-28 01:27 #10 av: David

#9. Precis, du har all rätt i världen att tacka nej, men förlorar då rätten till ersättning. Så är det ju nästan med all ersättning, att det finns ett krav med i bilden.

Tror inte jag har hört talas om någon som tvingats flytta mot sin vilja. Finns säkert några, men inte tvingas hälften av alla arbetslösa flytta land och rike kring.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-02-28 01:44 #11 av: SarahOhrn

Ja, det är ju det. Nej jag hoppas att det är i nödfall, efter lång tids arbetslöshet eller något... Jag har inte heller hört och dom försöker nog hitta i närheten i första hand! Annars ska dom ju stå för kostnader på en massa resor till dessa orter på intervjuer också på jobb man kanske inet ens får sen...

Så får hålla tummarna att dom inte hittar nåt nån annanstans! =)

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-28 01:54 #12 av: David

Om du har en väldigt speciell utbildning till ett arbete som det finns ett fåtal arbetsplatser för, då brukar de vara rätt snabba med förslag om att flytta.

Men en "vanlig" utbildning där man kan ta ett "vanligt" arbete, tror det är väldigt sällsynt att ens få förslaget att flytta. Om man såklart inte är ovanligt svår att få ut i arbetslivet.

Sedan, tyvärr, hänger det mycket på vad man har för handläggare också. Vissa kanske är piggare att "flytta runt" sina arbetssökanden än andra.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-02-28 07:58 #13 av: Loucar

Det är väldigt vanligt iaf där jag bor i en storstad att man blir anvisad jobb långt bort, så ovanligt är det inte. Sen mår definitivt inte alla dåligt av att flytta många vill ju flytta för att byta miljö och prova andra saker.

David mitt förslag att hon skulle gå till läkare var just för att hon skrev att hon skulle få ångest inget jag rekommenderar alla att göra.

Anmäl
2010-02-28 12:47 #14 av: SarahOhrn

Ja visst, vore jag singel eller om min sambo inte hade ett jobb så, då hade jag också kunnat tänka mig o flytta om jag fick med honom. Men skulle kännas jobbigt att få flytta isär och bo på olika orter och inte kunna ha kvar hunden osv. Sen är jag ju ändå rätt öppen som söker både här i västra götaland och hälsingland, för dit kan jag tänka mig flytta om sambon kan få jobb där uppe...

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-28 13:23 #15 av: David

#13. Jag tror att ALLA som är arbetssökande och tvingas flytta för att få arbete har ångest över det. Att flytta frivilligt är däremot något annat, och jag tror inte att just de känner sig tvingade heller.

Vart jag vill komma är att en läkare måste vara väldigt restriktiv med intyg, annars riskerar myndigheterna att till slut inte ta läkarintyg på allvar.

Om däremot sjukvården efter en nogrann utredning konstaterar att det kan få väldiga hälsofarliga följder tycker jag absolut en läkare kan skriva ut ett utlåtande. Men enligt mig krävs det då mer än en tillfällig kontakt med en läkare, och jag hoppas att de flesta läkare resonerar på samma sätt.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-02-28 13:24 #16 av: [Sephrenia]

Ja det där råkade min sambo ut för, de ville flytta på honom ett tag, men sen när de fick se hans sökningar så såg dom att han sökte ju över hela landet så då tyckte dom att de ej behövde lägga sig i längre angående just det lilla fenomenet.

Han fick dock ett jobb erbjudande på 7eleven i sthlm natt tid (han är ju där ifrån så det skulle ha passat honom bra) men han tackade nej och berättade inget om detta förens en månad sedan eftersom han såg att det var omöjligt att ha de psykiska påfrestningarna att vara särbo's när vi bott 3 år under samma tak och knappt kan vara ifrån varandra mer än en dag, jag tycker det är oerhört jobbigt att inte träffas kvällstid eller att han sover på annan ort. (en del kanske tycker det är sjukligt ett sådant beteende men det är oerhört vanligt, hellre en värld med bara honom i umgänget än massor av folk som tar upp den lilla tiden efter arbetet som vi får tillsammans)

Anmäl
2010-02-28 17:00 #17 av: lottapelle

Hej, jag är ny här på jobb i fokus.

#0 Jag undrar detsamma. Men det är ju inte rimligt att tvinga någon att flytta för ett arbete på annan ort. Vad är det som säger att företaget inte säger upp personen t ex pga konkurs eller liknade. Det finns ingen garanti för att en flytt, som dessutom kostar ganska mycket, innebär att en person har arbete några månader senare.

Nu har jag inte hört någon som råkat ut för "tvångsförflyttning", men det vore intressant att veta hur det fungerat för dem som varit med om det. Det vore också intressant att få veta hur många som råkat ut för det under de senaste åren.

Undrar också om inte af är försiktiga med den typen av åtgärd? De måste ju inse att ett nytt jobb inte med säkerhet innebär resten av livet eller ens mer än ett par månader.

Anmäl
2010-02-28 20:12 #18 av: [Sephrenia]

#17 Regeln är att du ej får tacka nej till mer än 3 jobb på annat ort, gör du det får du böta.

Anmäl
2010-02-28 22:51 #19 av: SarahOhrn

#17 Ja, precis! Tycker också det, då ska man ha en garanti att man får vara kvar där... Samtidigt som det ju känns surt o vara kvar länge ifall ens sambo inte kan flytta efter, dumt att riskera ett fast jobb för honom i stället! :S Men vare sig man har någon eller inte kostar det pengar och man ska ha lägenhet, men då får ju arb.förm. fixa lägenhet och betala tills man får en lön då, tycker jag.... Det tar ju 2 mån innan man får första lönen typ...

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-02-28 23:27 #20 av: lottapelle

#18 Tack för den upplysningen! Vad menar du med att böta? Blir man inte av med bidraget?

#19 Ja, jag undrar om inte af betalar flytten, men lägenhet måste man nog skaffa själv. Det måste jag ta reda på.

Anmäl
2010-03-01 00:27 #21 av: [Sephrenia]

#20 i våran kommun får man ej hjälp vid flytt till ett annat ställe, bidraget blir man av med ja, sen har vi ju staten som vill ha en hacka för vägran.. som jag förstått det när sambon berättade, jag har inte vart inskriven hos amf för jag gick i taket när dom körde igång med "du är dum i huvudet för att du är nybakad student och inte har ett jobb" så då gick jag där ifrån och sökte jobb utan dom (hade ju ändå ingen akassa att rapportera min arbetslöshet till).

Anmäl
2010-03-01 12:12 #22 av: Bergspuman

Jag har som sagt läkarintyg på att man inte får flytta på mig pga mina depressioner. Och det är jag väldigt glad för. Har gjort en sådan flytt en gång - förutom att jag blev sjuk, blev det ekonomisk katastrof.

Dubbel bosättning ger bara avdragsrätt för boende, kost och hemresor - inte för telefon, el, husgeråd, möbler, etc. Jag fick återvända hem efter kontraktsperioden med hela sparkapitalet helt uppätet, fortfarande sjuk och utan jobb.

Den där regeln kan de ta och stoppa upp någonstans.

Anmäl
2010-03-01 12:14 #23 av: SarahOhrn

Fy vad dåligt! Kan dom tvinga en att flytta som ger ännu mer kostnader, då kan dom minsann betala allt tills man kommit på fötter också! :/

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-01 13:28 #24 av: David

#23. Tyvärr betalar inte AF längre varken flyttkostnader eller andra kostnader i och med flytt till annan stad för arbete (tidigare kunde de göra det i vissa fall).

Men tanken är ju att du som arbetslös och flyttar till en annan kommun där du fått arbete ska tjäna egna pengar och därmed komma i en bättre ekonomisk situation.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-01 14:05 #25 av: Bergspuman

#24 Om det stämmer att de där bidragen till flytt är borttagna, då försvinner alla ekonomiska incitament för att flytta. Det blir en ren och skär förlustaffär för den som fått nytt jobb på annan ort.

Det krävs helt enkelt att den arbetslöse dels har en stor summa sparade pengar, dels får ett mycket högavlönat jobb, för att en flytt ska löna sig.

En vanlig människa med vanliga inkomstnivåer går back något fruktansvärt.

För att människor ska stimuleras att flytta dit jobben finns, MÅSTE avdragsrätten utökas väsentligt. Dessutom måste flyttkostnaderna i sig bli avdragsgilla. Annars ser jag inte att människor kommer att bli benägna att röra på sig, frånsett allt det andra, som att sälja hus/lgh på en ort med ev. hög arbetslöshet, rycka upp hela familjen, skolgång för barnen osv.

Den där regeln är den dummaste som finns för närvarande eftersom den är så icke verklighetsförankrad.

Det tas ju heller ingen hänsyn till VILKEN LÖN man får med det nya arbetet, bara ATT man fått nytt jobb.

Jag har varit med om ett sådant scenario, och som sagt, jag återvände, lika arbetslös som innan, dessutom sjuk, OCH ekonomiskt utblottad.

Anmäl
2010-03-01 14:12 #26 av: David

#25. Jag håller inte riktigt med.

En förlustaffär borde vara att vara arbetslös och gå på A-kassa som inte räcker i all evighet. Det är ett ekonomiskt incitament som jag tycker räcker. Flytta och få arbete, eller stanna kvar och mist sin A-kassa. Du har alltså fortfarande valet att stanna kvar hemma.

Jag tycker det är bra att alla former av bidrag/ersättningar är förknippade med krav.

Dessutom, du har rätt att ett par gånger tacka nej till ett arbete på annan ort. Tror det är som någon ovan skriver, max 3 gånger. Och jag har inte heller hört talas om någon som tvingats flytta för ett "vanligt" jobb. Ofta är det personer med en väldigt speciell utbildning, där chansen att få ett passande arbete på bostadsorten är minimal, eller personer som varit arbetslösa i många många år.

Resor till och från intervjun betalar däremot AF. Så du gör ingen förlust på att gå på intervju.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-01 14:30 #27 av: SarahOhrn

#24 Jo, men så är ju inte fallet när man får dubbla allt ändå. Dessutom får man inte pengar förens 2 månader in, så hur ska man klara att bo dubbelt i 2 månader när man inte har någon som helst inkomst. Det skulle aldrig gå för min del t ex som har 0 kr i inkomst...

Men OM man nu skulle bli tvungen att flytta så ska det som du säger, vara för ett jobb med bra inkomst, inget mcdonalds jobb liksom... Det skulle INTE löna sig.

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-01 14:40 #28 av: David

#27. Om du redan har 0 kr i inkomst (dvs ingen A-kassa eller annat bidrag) är det ingen som kan tvinga dig att flytta. Det är först när du får någon form av bidrag som detta krav kommer.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-01 14:41 #29 av: SarahOhrn

#28 Men jag kommer ju gå in i ungdomsgarantin om 2 månader och få typ 2500 kr.. Så då blir jag väl tvungen för att få vara kvar i garantin... :/

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-01 14:45 #30 av: David

#29. Jag tror du kan andas ut ett tag, ta inte ut något i förskott, för jag misstänker att du inte blivit anvisad att flytta, utan kanske läst eller blivit uppskrämd av någons berättelser?

Det här är ett fenomen som inte alls är så vanligt. Lagen finns där, javisst, men det är långt ifrån alla landets arbetslösa som dagligen flyttar land och rike kring. Glad

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-01 14:59 #31 av: SarahOhrn

#30 Nja, det va för att det stod i min handlingsplan jag fick hem här om dagen att jag ska söka jobb i hela Sverige..

Får hoppas på det! =)

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-01 15:12 #32 av: Bergspuman

#26 David, vet inte om du har flyttat till annan ort för att få jobb på det sättet jag gjorde?

Jag talar utifrån min egen erfarenhet.

Dessutom, den som är arbetslös har oftast inget sparkapital att ta av och kan inte bekosta sin egen flytt.

Jag vidhåller att regeln är dum eftersom den inte tar hänsyn till verkliga ekonomiska fakta. Jag har varit i den sitsen och det var med förskräckelse jag såg hur mina resurser försvann i och med alla dubbla kostnader jag hade.

Regeln uppmuntrar inte människor att flytta i nuvarande utformning.

Jag anser också att a-kassa ska förknippas med krav, men detta krav på flytt anser jag är orimligt. Dessutom finns det visst exempel på människor med "vanliga" arbeten som dels blivit anvisade arbete på annan ort, dels blivit avstängda för att de inte velat flytta. Så att det i praktiken skulle gälla enbart högspecialiserade eller "ovanliga" yrken - det stämmer inte.

 

Anmäl
2010-03-01 16:05 #33 av: David

#31. Tror att de automatiskt skriver in det i alla handlingsplaner.

#32. Jodå. Jag har flyttat på grund av arbeten och utbildningar, och även gjort det i förebyggande syfte, dvs innan det gått så långt att jag blviit arbetslös. (direkt jag vetat om att arbetet legat i farozoonen har jag börjat sökt, och fått, och flyttat)

Nu håller jag på att flytta igen, visserligen självmant, men dubbla kostnader tillkommer alltid, flytt, eventuellt dubbla hyror och allt annat som ska ordnas och fixas, både i den gamla bostaden och den nya.

 

Jag ser inte riktigt problemet i det här.

Visst, att lämna den ort man bor på och kanske är uppfödd på, alla vänner och liknande är uppslitande för alla! Den som skulle springa till en läkare enbart för att slippa det sjunker väldigt i mina ögon, och den läkare som faktiskt skriver ut ett sådant intyg förtjänar att få sin förskrivningsrätt indragen.

Allas mål måste (i mina ögonon allafall) vara att få ett arbete och kunna försörja sig själv. Och världen är så illa att man ibland måste göra vissa uppoffringar.

Den som väljer att studera på högskola/universitet och tar studielån får dras länge med att kunna betala tillbaka dem. (har dvs. inte heller något sparkapital att kunna bekosta hela sin utbildning med)

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-01 16:11 #34 av: SarahOhrn

#33 Men det som pratades om läkarintyg var just för att jag faktiskt funderat på en utredning och att jag inte skulle klara av en flytt till ännu en ny ort. Jag har visserligen kunnat tänka mig en Stockholm, där jag bott innan och har mycket men min sambo vill absolut inte dit. Annars bor jag nu 60 mil från vänner och familj och ka jag flytta är det till där jag kommer ifrån eller i närheten, jag klarar inte att flytta till ännu en ny ort då jag redan mår så pass dåligt som jag gör här där jag bott i 4 år nu och bara väntar på att få flytta hemåt... Så det med läkare var just för att jag funderat på det vare sig för jobb eller inte, utan för min egen skull men skulle detta bli aktuellt så måste jag ju göra det för att visa att jag klarar inte det. Jag vet inte ens om jag klarar ett heltidsjobb, därför vill jag göra en utrening.

Men sen även ekonomiskt, jag ser problemet som inte har någon inkomst eller någon som helst buffert... Jag vet inte vad jag skulle leva på första månaderna, min sambo kan inte betala mina räkningar (som nu) och dessutom mina räkningar på en annan ort (dubbel hyra, dubbel el, osv).

Men uppoffringen att flytta ifrån sin sambo och förlora sin hund, känns inte som något bättre än att leva på en lön... Helt ärligt! Jag vill gärna jobba men inte om jag ändå ska flytta själv och jobba och bo själv i flera månader eller ännu värre, flera år och förlora det lilla jag har...

Men när man studerar får man ta lån, man kan inte ta lån för en flytt, eller?

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-01 16:29 #35 av: Bergspuman

#33 Du ser inte riktigt problemet?

Jag har gjort mitt bästa för att förklara de negativa konsekvenser som kan bli följden.

"den läkare som faktiskt skriver ut ett sådant intyg förtjänar att få sin förskrivningsrätt indragen."

Jag har ett sådant intyg.

Menar du att den läkare som behandlade mig och träffade mig, både när jag var som absolut sjukast, och när jag hade kryat på mig igen, skulle fråntas sin förskrivningsrätt? När det faktiskt var flytten som utlöste depressionen?

Men det spelar ingen roll vad du anser, problemen som jag har beskrivit kvarstår och de är faktiska och verkliga. Må så vara att just du inte reagerar negativt på samma sätt som andra individer på en flytt. Men alla är ju inte lika.

Tycker det är enögt att inte se de aspekter som både jag och Sarah pekar på.

 

Anmäl
2010-03-01 16:38 #36 av: David

#34 och #35.

Givetvis, ÄR man sjuk ska man självklart gå till läkaren och få hjälp och behandling för sina problem. Det jag försöker belysa är de som enbart springer till läkaren för att få ett intyg att de inte vill flytta.

Vi som betalar skatt, är det meningen att vår skatt ska finansiera bidrag till de som inte vill flytta för att få ett arbete?

Vi har alltid en valmöjlighet, det är fullt möjligt att tacka nej till arbeten man erbjuds, och då förlora sin ersättning. Så egentligen är det ingen som tvingar någon att flytta. Likaså de som tvingas att ta ett arbete de inte vill ha på sin egen bostadsort, jag tror de kan må lika dåligt över att gå till ett arbete de inte vill ha, och som de vantrivs på.

Nu pekar jag inte ut någon specifik i den här tråden, om det är någon som tagit åt sig så ber jag om ursäkt.

Jag försöker bara ta upp "problemet" i allmänhet.

 

Hur vida det är möjligt att ta ett lån till en flytt eller inte vet jag inte, beror mycket på vad banken bedömer att du har för återbetalningsmöjligheter. Men har du ett anställningsbevis och visar att du behöver låna XX till en flytt till din nya ort tror jag inte att någon bank skulle neka dig ett lån.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-01 16:47 #37 av: SarahOhrn

#36 Nej, det är klart det känns fel när skattebetalarna ska betala bidrag för man inte flyttar men samtidigt känner jag att jag får ingen som helst hjälp nånstans ifrån på flera år, förutom nu när jag ska få 2500 kr eller något om 2 månader, och det känns inte som jag fått någon tillräcklig hjälp för att sen offra allt... Men sen lever ju andra på bidrag år in och år ut och det är fel!

 

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-01 17:17 #38 av: Bergspuman

Men grejen är att vi inte har möjlighet att differentiera våra skatteinbetalningar enligt principen: jag betalar skatt till de områden JAG har lust med.

Det är ett argument jag ser ofta ofta i nätdebatter: JAG VILL MINSANN INTE ATT M I N A SKATTEPENGAR SKA GÅ TILL xxxxx

Nå - jag som inte kör bil - varför ska jag betala skatt till underhåll och byggande av motorvägar? För jag sliter naturligtvis mycket mindre på dem än vad bilförare gör.

Jag som inte röker eller dricker - varför ska jag betala skatt till  sjukvård för bl a människor som ådragit sig skador pga sina osund laster?

Så skulle jag kunna resonera. Men det går inte. Vi som är medborgare i Sverige får vackert betala skatt till de områden som regering/riksdag bestämt att skatterna ska gå till. Oavsett vad vi tycker om det.

Men för mig är det viktigt att betala skatt SOLIDARISKT till de områden där skatteintäkter behövs. Dit hör, bl a, a-kassan. Jag har full förståelse för att folk inte vill flytta med tanke på mina egna erfarenheter. Därmed inte sagt att folk ska gå på a-kassa hur länge som helst. Men jag anser inte att en FLYTT är det givna alternativet.

Jag tycker istället att man får byta bransch, omskola sig till ett yrke där ens kompetens behövs.

Dessutom är fusket i a-kassan försvinnande lågt jämfört med fusket med skatter. Det skattefuskas för ca 130 miljarder årligen. Det tycker jag är horribelt.

En sak som många glömmer: de tycks jämställa skattebetalare med förvärvsarbetande. Nå - det dras skatt även på a-kassa, sjukpenning och pensioner. Det gör oss alla till skattebetalare!

Mitt recept för att råda bot på den obenägenhet att flytta, som finns i detta land (skälen till det kan diskuteras) - är a) omskolning b) byte av bransch c) utökad avdragsrätt för dubbla boendekostnader d) flyttkostnader görs avdragsgilla. C) och d) kan ju rimligen inte blir SÅ dyrt eftersom det tycks vara såpass få som flyttar årligen?

Men tvång avskyr jag.

Anmäl
2010-03-01 17:28 #39 av: SarahOhrn

Jag tycker att vi betalar skatt till mycket annat onödigt också än att hjälpa folk som inte kan försörja sig. Dock hatar jag när folk utnyttjar systemet och kanske inte ens bryr sig om att skaffa jobb, av ren lathet och går på soc. Men när jga behöver hjälp får jag ingen trots att jag gör det för att jag MÅSTE... Känns surt!

Sen, den dagen jag betalar skatt betalar jag för andras bidrag och det jag fått innan så...

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-01 17:40 #40 av: Bergspuman

Fast nu menade jag inte att kapa tråden :-)

Skatter kan ju diskuteras i en annan tråd.

Och så kommer det såklart att finnas både positiva och negativa åsikter om regeln att en arbetssökande måste flytta för att inte mista sin a-kassa.

Jag är ju emot det som sagt. Trots att jag flyttade frivilligt.

Anmäl
2010-03-01 17:43 #41 av: David

Puman, det sista skriver jag under på, vartenda ord!

Mitt recept för att råda bot på den obenägenhet att flytta, som finns i detta land (skälen till det kan diskuteras) - är a) omskolning b) byte av bransch c) utökad avdragsrätt för dubbla boendekostnader d) flyttkostnader görs avdragsgilla. C) och d) kan ju rimligen inte blir SÅ dyrt eftersom det tycks vara såpass få som flyttar årligen?

Vet inte hur mycket av det här som redan görs innan ett flyttkrav kommer. Tror/hoppas att AF först tittar på omskolning/byte av bransch innan de ökar sökfältet till resten av Sverige.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-01 17:49 #42 av: Bergspuman

Men c) och d) borde politikerna, oavsett partifärg, ta upp. Finns väl ingen blå eller grön eller röd regering som INTE skulle tycka att det var betydelsefullt att folk flyttade mer på sig.

"Någon" borde lägga en motion i riksdagen alltså.

Och c) och d) kom jag fram till efter mitt eget misslyckade flytt-experiment...

Anmäl
2010-03-01 17:55 #43 av: David

Javisst, absolut.

Jag tycker att alla kostnader för att söka arbete borde vara avdragsgilla. (dock inte flyttkostnad för att jag "bara" vill flytta ihop med, ja, eller vill flytta för några personliga skäl), eller att man återgår till det system där AF betalade flyttkostnader + en liten summa i "startbidrag" för den som flyttat p.g.a. arbetsskäl.

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-04 17:08 #44 av: FredrikN

Arbetsförmedlingen kan ju som det har skrivits innan tvinga en till att söka jobb i hela landet.

Men man kan ju söka jobb som man själv vill.

En enkel ansökan som

Jag söker härmed jobbet som ...........

Underteckand.

En sådan ansökan hamnar i papperskorgen direkt.

 

Problem solved.

Anmäl
2010-03-04 17:22 #45 av: Bergspuman

#44 Men om man uppbär a-kassa, då kan man få trubbel med a-kassan om man gör så ... Det var ju en kvinna som blev av med a-kassan därför att de menade att hon skrivit en för dålig ansökan. Hon skrev att hon helst ville ha jobb nära sin hemort, Örebro tror jag det var, detta gällde ett jobb i Karlskoga.

Får man anvisningar från AF som man förväntas söka jobb på, kan de begära ut ens ansökningshandlingar tror jag, för att kolla.

Dock finns det sätt att kringgå det hela, det medger jag. Man kan skriva en ansökan som är subtil och som får arbetsgivaren att kasta pappret direkt, t ex genom att ha ett litet litet stavfel någonstans. Om a-kassan ansätter en, får man väl skylla på att stavningskontrollen på ens dator var kass eller så???

Men egentligen är hela diskussionen sjuk. Resonera om sätt att slippa söka jobb?

Men samtidigt så vet jag av bitter erfarenhet att af's handläggare är allt annat än kunniga och insatta i de yrken som finns, och ibland gör de hårresande anvisningar. Man tar sig för pannan.

Jag har fått anvisningar om t ex redovisningsjobb eller inköpsjobb trots att jag aldrig någonsin arbetat med detta, bara för att jag har jobbat med flera stora affärssystem och att jag läst företagsekonomi...! När jag sa "Jag har inte en suck i världen att få de här jobben!" - sa handläggaren bara snorkigt: VII HAR BEDÖÖÖMT ATT DE ÄR LÄÄÄMPLIGA FÖR DIIIG.

Jag tänkte för mig själv: Du skulle bara veta vad jag har bedömt DIG lämplig för...

Anmäl
2010-03-04 17:27 #46 av: David

#45. Tack Bergspuman.

Skulle precis skriva det du skrev;

Men egentligen är hela diskussionen sjuk. Resonera om sätt att slippa söka jobb?

Verkar som det finns personer som anser att det är rätt att låta andra via skattsedeln betala enbart för att man inte vill ha ett arbete...

 

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-04 17:40 #47 av: Bergspuman

Men David, du vet rätt väl vad jag tycker vid det här laget va?

Jag tycker ju som bekant inte att man ska tvingas flytta.

Inte heller tycker jag att det är OK att tvinga folk att söka vilka jobb som helst. Just för att det är ett grymt resursslöseri om man tvingas ta ett jobb man inte vill ha, och vantrivs på, plus att det är slöseri med arbetsgivarens tid och resurser.

Jag är vänster och ämnar så förbli.

Och man kan inte differentiera sitt skattebetalande efter "vad man har lust att betala". Du kan faktiskt inte ansöka hos regeringen om att få slippa betala skatt till a-kassan pga att du antar att ett antal personer inte vill jobba.

Skattefusket på 130 miljarder årligen tycker jag är åtskilligt allvarligare än "fusket" med a-kassan. Det är så mycket mer pengar.

Att jag skrev så som jag gjorde, är för att jag såg det hela utifrån med distans. Det sjuka är just att man måste manipulera för att slippa jobb man inte passar för, jobb som man inte kan komma till sin rätt på och jobb man inte klarar av. Det handlar inte om en generell ovilja att jobba, det handlar om att inte vilja hamna på ett totalt omöjligt ställe när man väl får nästa jobb.

Ett framgångsrikt arbetssökande består inte i att á la despo slänga sig över alla jobb som som nånsin finns bara för att slippa vara arbetslös. Nej, ett framgångsrikt jobbsökande består i att noggrant välja ut de företag och arbetsplatser där man har störst chans att få napp, och bearbeta dessa. Företag och arbetsplatser där man matchar och passar in bäst.

På miljonär.ifokus fanns några hårresande historier om missmatchningar och tvångsåtgärder som AF beslutat om, och vad de lett till.

 

 

Anmäl
2010-03-06 11:36 #48 av: [Sephrenia]

Klart som fan man inte ska skita i vissa jobb dock så funderar jag vad dom tänker på när dom skickar "vi har bedömt detta jobb som lämpligt för dig" (min sambo får sådana, sist var det ett tungt mekaniker jobb med obligatoriskt innehav av körkort) och han har reumatism och inget körkort.. då börjar jag fundera på om de kör den här "kasta tärning" stilen ^^

Anmäl
2010-03-06 15:06 #49 av: David

#48. Det lät ju lite... hmm... skumt.

Ja, de samlas säkert på morgonmöten och kastar tärning om vem som ska få vilken rekommendation. (är inte ironisk, det går säkert till på något liknande sätt)

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-06 16:03 #50 av: [Sephrenia]

#49 tyvärr är jag benägen att tro det.. Det jag tycker nästan är mest skrämmande är att de ifrågasätter hans led problem med att han är ju faktiskt utbildad mekaniker (Ja bilelektriker, jävla skillnad)..

Sen kan dom ifrågasätta detta med körkort, enligt min sambo's förgående handledare (som nu blivit sjukskriven pga utbrändhet, pyttsan) tydligen finns det inga i Sverige som kan vara 24 utan körkort för alla får pengarna till sånt av sina föräldrar... Jo men visst.. absolut *harkel*

Anmäl
2010-03-06 16:35 #51 av: David

#50. *skratt* Undra i vilken värld de lever i? Mor tog körkort när hon var 47 år. Känner en hel drös 24+ som inte har körkort av olika anledningar.

Och självklart, mekaniker som mekaniker, är ju självklart för alla som.... hmm... inte fått några andra arbeten än som handläggare på AF.

Vet inte om jag skrivit det på den här sajten eller någon annan, men jag skulle vilja lägga ner på AF och FK och bilda en ny myndighet där det bara anställdes personal som var utbildade till den tjänst de har (inte som har "lärt upp sig på plats")

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-03-06 16:56 #52 av: [Sephrenia]

#51 folk som har vart arbetslösa borde sitta där, inte folk som fått allt på silverfat.

Minns en artikel för flera år sedan om en handläggare på arbetsförmedlingen som blev arbetslös hon var förvånad och mådde psykiskt dåligt för att hon under alla dessa år dumförklarat alla människor som kom dit och sökte hjälp för det var otroligt svårt och pyskiskt påfrestande av att inte ha jobb, det var inte att bara söka och få något dagen efter som hon hela tiden trott.

Personerna hon hade vart handläggare till bad hon om ursäkt för de var inte korkade, hon hade ju haft fel.

Så bara sådana som upplevt arbetslöshetens kval borde få arbeta på amf!

Anmäl
2010-03-10 01:47 #53 av: Mysan59

Nu har jag bara läst dom ca 20 första inläggen, men va fan rent ut sakt! Inte nog med att man kan bli tvungen att flytta utan dessutom behöva stå för kostnaderna och allt runt omkring själv också!

Sjukt! Skrikandes

Anmäl
2010-03-17 12:25 #54 av: nyborjare08

Jag har all respekt för de som redan är sjuka och att de behöver hjälp och stöd men jag reagerar lite på en del av det som skrivs så som jag uppfattar det. Missförstå mig rätt nu. Men jag tror att jag har en lite annan utgångspunkt i tänket omkring jobb och flytt. Kanske har det med ålder att göra (är 39), kanske nåt annat.

Jag anser att det är min skyldighet att försörja mig själv. Min försörjning är prio ett, alltid. Så länge som jag inte försörjer mig så får jag anpassa mig efter omgivningens (=arbetsförmedlingens) krav på mig. Det är min utgångspunkt. Sen anpassar jag mitt liv efter det. Nu kanske en del tycker att jag är diskvalificerad från att ha synpunkter eftersom det var bra länge sen jag var arbetslös, men ändå. Nu är jag gift, bor på en liten ort och pendlar till mitt jobb men om jag skulle bli arbetslös då skulle jag få anpassa mig efter den situationen och vara beredd att flytta på mig ett tag, trots att min man är kvar på orten. Sånt är livet, enligt mig.

Men jag förstår dilemmat att om man är arbetslös och pank bekosta en flytt till en annan ort utan hjälp. På "min" arbetslösa tid så fanns det ett sånt bidrag. Illa om det har tagits bort!

Anmäl
2010-03-17 13:00 #55 av: Link-

Lite fundersam nu, om man har väldigt låg inkomst och inga sparade pengar... hur KAN man flytta? Hur är det tänkt att man ska bekosta flytt och hyra när man inte har något att ta av?

Anmäl
2010-03-17 23:01 #56 av: Ylva_87

Jag undrar om man inte kan söka socialbidra för att finansiera en flytt. Jag är absolut inte säker på om det är så, men ja tänker att det är något man kan kolla upp iaf om man hamnar i den situtationen.

Arbetsförmedlingen kan Aldrig tvinga någon att flytta, men de kan kräva att man flyttar för att få behålla sitt bidrag. Även om det låter hårt så har man ändå ett val att bo kvar och inte få några pengar. Så något krav är det inte, men det kan vara en förutsättning för att fortsätta få pengar.

#54 Jag tror inte det har med din ålder att göra. Jag har till stor del samma syn som dig och är "bara" 22.

Anmäl
2010-03-31 18:33 #57 av: Hausswolff

#54 Jag håller med!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.