04. Yrken

Jobbval

2010-03-15 22:11 #0 av: Qviq

Om du fick ett jobberbjudade. Ett hederligt jobb, alltså inget olagligt, men som kanske inte har så hög status eller vad man ska säga. Skulle du ta det? Exempelvis slamsugare eller mac donalds.

Anledning att jag frågar är att jag just pratade med en kompis som varit arbetslös i mer än ett år nu men som inte ville ta en jobb hon blev erbjuden bara för att det inte var inom området hon är utbildad och inte ville skämmas inför de som gick samma utbildning och nu har jobb inom det området.

Började då själv fundera på vilka jobb jag skulle tacka nej till och kom bara på att jag aldrig skulle kunna tänka mig att jobba som telefonsäljare, har alldeles för seg mun för att kunna sälja något via telefon.

Så vad skulle du aldrig kunna tänka dig att jobba som?

"Chaos is a friend of mine."

Anmäl
2010-03-16 10:16 #1 av: Bergspuman

Telefonsäljare.

Städare.

MacDonaldsbiträde.

Plus alla andra jobb som kräver 100% hörsel och bra rygg. För det har jag inte.

Vore det ett "skitjobb" som inte hade de kraven, då kunde jag acceptera det i väntan på det "riktiga" jobbet.

Anmäl
2010-03-16 10:24 #2 av: Roarkish

Frågan har två nivåer för mig.

Tar jag inga bidrag från staten så finns det en massa jobb jag inte skulle ta.

Tar man däremot bidrag från staten och inte tar jobb som erbjuds, ja då är jag ju en parasit om jag inte tar jobbet, och det vill jag inte vara.

McDonalds är förresten ett mycket bra företag att arbeta för. Dom är ett av de bästa företagen i världen när det gäller utbildning och dom är aggressiva när det gäller att befordra befintlig personal.

Anmäl
2010-03-16 10:33 #3 av: Bergspuman

Livsmedelsindustrin är den skitigaste och smutsigaste och äckligaste som finns att jobba inom. Efter ett halvårs jobb i en bageriindustri sätter jag aldrig mer min fot på ett företag inom livsmedelssektorn. Inte efter det jag fick se.

 

Anmäl
2010-03-16 11:33 #4 av: Roarkish

Det låter som ett brett påstående efter 6 månaders erfarenhet på ett bageri.

Jag har inte arbetat i livsmedelsindustrin men har arbetat på ett flertal ställen där livsmedel tillagats och serverats. De ställen jag jobbade på var renare och hade bättre kvalitet på produkterna än vad jag har sett i någons hem.

Rengöringscheman var väldigt rigorösa och mat slängdes långt innan det blev dåligt för att försäkra sig om hög kvalitet och färska varor.

Anmäl
2010-03-16 11:45 #5 av: Bergspuman

Tja, ta det för vad du vill, men det jag fick se, avskräckte verkligen.

Därmed lämnar jag livsmedelsämnet och så kan diskussionen gå tillbaks till ursprungsämnet.

Anmäl
2010-03-16 12:38 #6 av: Roarkish

Ja, tillbaks till ursprungsämnet.

Att ta pengar från andra för att undvika en pinsam situation hos några klasskamrater är skrämmande. Om det är något man ska skämmas för så är det ju just vad denna personen gör. Fy.

Arbete handlar om att försörja sig, och är inget att skämmas för.

 

Anmäl
2010-03-16 13:11 #7 av: Halice

Jag skulle nog ta skitjobben. Iaf för ett tag. Fast nu är det tillomed hög konkurrans om de jobben.

Jag har arbetat som städerska, det var ett jäkla slit faktist. inte alls roligt, men det funkade. Tyvär så höll inte min kropp för det.

 

Anmäl
2010-03-16 13:21 #8 av: Bergspuman

Sen är det tyvärr så här också, att om man har hög och lång utbildning, brukar det gå sämre än sämst att söka mindre kvalificerade jobb. Det har jag också kört med, aldrig att någon av de arbetsgivarna hörde av sig.

Bäst framgång i arbetssökandet hade jag när jag sökte jobb som låg i linje med min utbildning och bakgrund, då kom jag flitigt på intervju. "Skitjobbens" ansökningar blev bara tidsslöseri, märkte jag efter hand.

Så utsagan att "ta ett annat jobb" medan man väntar på det riktiga, måste jag faktiskt såga. Vad då "ta ett annat jobb"? Man TAR inte ett jobb. Det är arbetsgivaren som anställer.

Om jag sökte städerskor, inte 17 skulle jag välja en som har en helt annan yrkesutbildning och studier från universitetet. Det blir en så felrekrytering det kan bli. Den försvinner ju fortare än kvickt när den hittar sitt drömjobb.

Det heter att man ska "ta" det där jobbet man egentligen inte vill ha, när man väntar på drömjobbet. Men förklara hur man får det...? Hur ska jag, om jag nu vore arbetslös, som har 6 års univ studier, en gedigen yrkesbakgrund, övertyga en arbetsgivare om att han ska anställa mig som städerska eller McDonaldsbiträde? I vetskapen om att jag sticker så fort jag får ett bättre jobb?

Anmäl
2010-03-16 14:23 #9 av: Roarkish

#8 Bra poäng och den svenska arbetsmarknaden är verkligen urusel på detta området. Jag har själv rekryterat ett drygt hundratal personer och stötte på detta ideligen.

Det finns dock de företag och rekryterare som vågar tänka "outside the box". Har man ett bra företag och anställer en överkvalificerad så måste man se till att utmana den personen och erbjuda avancemang inom organisationen. Gör man det så har man alla möjligheter att behålla dem. Om jag uppskattar mig själv att ha rekryterat ca 20-25 överkvalificerade så förlorade jag bara en av dessa. Han kom in på en väldigt specialiserad utbildning som helt enkelt inte gick att tacka nej till.

För att detta ska bli lyckosamt måste man ha företagets stöd så att man kan göra det som behövs för att anställa dessa personerna. Mitt företag hade policyn att vi anställer inte "bagare, kundservice personal, snickare" etc. Vi anställer bra människor och vi hittar ett jobb åt dem inom organisationen. Jag tycker att det har varit fantastiskt lyckosamt.

Dessa företag finns därute. Det gäller att ligga i och hitta dem!

Anmäl
2010-03-16 14:26 #10 av: Roarkish

Så för att fortsätta på #9 som jag nyss skrev. Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till som kan erbjuda det som behövs är att de har bra tillväxt. Så växande företag är absolut den bästa målgruppen för de som letar efter en bra arbetsgivare att växa med.

Hade jag varit jobbsökande så hade jag läst och hittat sådana företag. De finns inom de flesta branscher och de vill ha personer som kan växa med företaget.

Anmäl
2010-03-17 13:02 #11 av: SarahOhrn

Jag skulle ta jobb jag klarar av. Jag vet t ex att med min personlighet skulle jag inte klara av att jobba inom vården eller telefonförsäljare t ex. Och telefonförsäljare för att det är inte värt det lilla man tjänar! Och jag HATAR att ringa hem till folk (ja, jag har testat).

McDonalds däremot skulle jag ta. Frågan är om min kropp skulle orka men jag skulle mer än gärna ta ett sånt jobb om jag fick det! =) Inget fel med det tycker jag, man måste ju börja någonstans.

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-03-19 23:00 #12 av: halloonsodaa

För mig beror det på hur desperat jag var. Om jag hade varit arbetslös i över ett år skulle jag nog ha blivit tokig och tagit vilket jobb som helst. Det är inge fel på att ta ett jobb som inte är inom utbildningen, jag tror att det är många som inte jobbar som något de utbildat sig i..

Anmäl
2010-03-23 15:12 #13 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Arbetar inte med det jag har utbildning för men skulle aldrig i mitt liv skämmas för det. Skulle skämmas mer om jag inte tog jobb av den anledningen och fortsatte leva på a-kassa än ta ett jobb och göra rätt för mig.

Tror på devisen att det är lättare att få jobb om man redan har ett och då kan man alltid söka sig vidare. Man ska vara stolt över det jobb man har, vare sig man är slamsugare eller vad tycker jag. Erkänner dock att jag skulle ha svårt att arbeta på obduktion, antar att man "vänjer" sig även där.

Anmäl
2010-03-26 14:15 #14 av: martdat

så länge man inte tar bidrag så får folk göra hur de vill, men har man akassa elr soc så tycker jag inte man kan tacka nej till jobb hur som, sen ska ju jobbet passa en oxå, men skita i ett städ, mc donaldsjobb för man inte hadde tänkt sig det yrket, då ska man inga bidrag ha tycker jag, men klart att alla har sina begränsningar dock både fysiskt o psyksiskt och det måsste man ju klart ta hänsyn till, själv städar jag men är utbildad till att jobba i storkök,, så jag har med "skitjobb" men bättre det än inget,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-03-27 02:02 #15 av: Halvdansken

Jag har universitetsutbildning inom IT och när jag kom tillbaka efter 4 år utomlands vad det 1991 och botten hade gått ur det svenska samhället på nåt vis. Tror att jag kände fler arbetslösa än de som hade jobb.

Så jag hade en period på ett några år när jag jobbade med bl.a marknadsundersökningar, städade, diskade på en lunchresturang, sorterade brev på posten och hjälpte folk med bokföring och annat kontorsjobb. Det var bara att ta vad som fanns för att få pengar.

Egentligen var det en stor läroperiod för mig, jag träffade folk jag aldrig träffat förut, fick insyn i hur hårda vissa jobb är. Tar tex aldrig städpersonalen för givet, och blir inte sur på posten längre. Man lär sig vara ekonomisk också, till på köpet. Tungan ute

Sen gick det bättre och jag fick jobb inom mitt område. Men man kan inte vara fattig o högfärdig som min min mamma brukar säga.

Däremot skulle jag inte kunna jobba inom vården, fixar inte sjukhus efter en rejäl omgång där när jag var liten. Eller telefonsäljare, jag kan inte övertala folk.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-03-31 13:03 #16 av: Hausswolff

Jag tycker som #2. Lever man på bidrag eller liknande ska man ta de jobb man kan få. Annars gör man väl som man vill, bara man inte jobbar svart.

Bergspuma har dock en poäng, det är svårt att få jobb som man är överkvalificerad för. Det går ju oftast att hitta någon "mer lämplig" som kanske blir kvar längre.

Anmäl
2010-03-31 20:40 #17 av: martdat

#16 men man behöver ju inte nämna alla utbildningar man har? Flört

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-03-31 21:26 #18 av: Bergspuman

#17 Ja, då får man ju luckor i cv't om man inte gör det...

Mina försök att som överkvalificerad, få ett mindre avancerat arbete, under den tid jag var arbetslös, sket sig i varje fall kapitalt. Trots att jag alltså var hur villig som helst att "ta" de jobben.

 

Anmäl
2010-03-31 21:41 #19 av: martdat

#18 drabbar ju bara dem som använder sig av cv, man kan ju hoppa över det nån gång,,,, frågar de däremot så får man ju va ärlig,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-03-31 21:50 #20 av: Bergspuman

#19 Men hallå, vem söker idag jobb utan cv?

Anmäl
2010-03-31 22:04 #21 av: martdat

#20 jag, har aldrig hafft nått, o jag har jobb ändå, de sa när jag skulle på intervjun på det jag har nu att ta med cv, cv? nä det har jag inegt, känns inte som jag behöver ett sa jag, jag kan berätta vad jag gjort ändå, men jag berättar det som är relevant för jobbet jag söker,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-03-31 22:13 #22 av: Bergspuman

#21. Hm. Jag har då aldrig, på senare år, INTE varit med om att mitt cv inte efterfrågats. Vilka branscher söker du jobb inom?

Anmäl
2010-03-31 22:20 #23 av: martdat

nu är det städ, förut har det vart storkök, men de personal vi tar in har offtast inte lämnat cv så det är ju fler än jag då,

på flyttfirman där jag jobbade förut så travade folk offta in och sökte folk i dörren, utan cv, och de flessta fick chansen att provjobba,

men klart att cv kanske ökar chanserna i yrken där utbildningar och kurser är viktigt,

Men i valet att promt lämna in ett cv som kanske upplyser om att man inte alls passar för yrket utan har tänkt sig annat så tror jag ändå att det inbland kan vara bättre att strunta i cv o få ett jobb än att promt ha cv och bli utan?

svårt att förklara hur jag tänker i text ,,, hoppas du förstår lite hur jag menarFlört,sen är vi alla olika, jag pratar för mig medans andra har svårare för det.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-03-31 22:32 #24 av: Bergspuman

Jovisst förstår jag hur du tänker.

När det gäller mitt yrke (speditör och logistiker) skulle jag bli betraktad med misstänksamma ögon om jag inte kunde visa upp ett cv där det står uppradat vad jag gjort och vilka erfarenheter jag har.

Och jag tror inte jag kan börja söka jobb utan cv heller. Det är nog så att i en del branscher måste man bara ha det.

Men OK, vi ska inte kapa tråden.

Jag ser dock att det är ett problem, om man har en längre utbildning, och blir arbetslös och inte kan få ens okvalificerade jobb för att överleva tills man får ett adekvat jobb.

Anmäl
2010-03-31 22:39 #25 av: martdat

jorå, trådkap e kulTungan ute

klart det är ett problem om man inte får jobb efter utbildning, det är synd att inte alla får chansen att jobba med det de kan ens. vi får hoppas på att arbetsmarknaden blir bättre framöver,

jag vill järna jobba med helt andra saker, men kan inte ordna utbildning förens min dotter har flyttat hemifrån, (speciella behov),

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-03-31 22:45 #26 av: martdat

måsste kapa lite till, ska va tysst sen, tror jag, vill bara berätta om när jag hadde en handläggare på omsorgsförvaltningen som utredde min dotters LLS behov, hon försökte köra över vår läkare,, hm, Begärde ut hennes meritförtekning de hadde på kommunen från det hon anställdes, (ungeför som cv)

haah, efter att läst att hon tidigare bara jobbat som kioskbiträde och som simskolelärare plus lite vikariat på dagis, så kan jag ju lova att den handläggaren blev ju inte tagen på allvar av mig, hihi, ett kisokbiträde som skulle köra över en överläkare inom barnneruropsykologi,(osäker på stavning) haha!

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-04-01 00:17 #27 av: Maria

Jag skulle givetvis ta vilket jobb som helst som jag blev erbjuden om jag var arbetslös. Jag skulle skämmas mer över att inte kunna försörja mig än att ha ett yrke "under min nivå". Jag har arbetat som affärsbiträde, vårdbiträde, kontorsråtta, telefonförsäljare och i café.

Fick jag välja bort något så skulle det vara arbete på dagis eller i hemtjänstenTyst

/Maria

 

Anmäl
2010-04-01 10:48 #28 av: Hausswolff

#23 Okvalificerade jobb kanske inte tarvar CV, men vi tar inte en ansökan i beaktande över huvud taget om CV och studiebetyg saknas. Den kasseras direkt.

För att återgå till ämnet: det är svårt att få arbete man är överkvalificerad för, men man bör försöka ändå, det viktigaste är att ha försörjning. Det kan t.o.m. vara värt att arbeta ideellt under sin arbetslöshet i syfte att stärka sitt CV med "underkvalificerat" jobb vilket visar att man är villig att ta det som erbjuds.

Anmäl
2010-04-01 11:57 #29 av: Bergspuman

#28 Ideellt arbete brukar a-kassan lägga hinder i vägen för, då heter det att man inte står till arbetsmarknadens förfogande.

De sätter ju t o m käppar i hjulen för en medlem som går kvällskurser eller kanske leder ett fotbollslag kvällstid, så hur ska man då kunna arbeta ideellt?

Nä tyvärr tror jag inte på det, även om tanken är god. Först måste regelverket förändras.

Anmäl
2010-04-01 13:24 #30 av: Hausswolff

Nejdå, man kan arbeta ideellt, bara man är tillgänglig för avlönat arbete, söker arbete aktivt etc. Man kan alltså jobba ideellt lite då och då, bara man inte är fast schemalagd.

Anmäl
2010-04-01 14:57 #31 av: Bergspuman

Jaså det har jag aldrig hört talas om. Tvärtom förekommer det ju hela tiden historier om ditt och datt man inte får göra medan man är arbetslös. Tror jag måste kolla detta med min egen a-kassa.

Inte för att jag är arbetslös just nu, men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden.

Jag sysslade nämligen själv med lite Röda Korsarbete under en tidigare arbetslöshetsperiod 1994, men sa då aldrig något om det.

Däremot har jag studerat på halvtid ett par gånger medan jag varit arbetslös, med a-kassans beviljande.

Anmäl
2010-04-01 15:00 #32 av: Bergspuman

Sorry ska INTE kapa tråden!

Anmäl
2010-04-01 19:47 #33 av: martdat

jag arbetprövade på RIA som jobbar med hemlösa att par månader, hellre det än att gå hemma, då fick jag pengar från f kassan i stället för a kassan den perioden,samma summa,det är ju ett sätt att jobba ideelt,,,Och det gav kontakter, jag hoppas ju att i framtiden få jobba med människor,..

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2012-05-03 14:59 #34 av: yoanna

Asså jag fick mitt nuvarande jobb för ett år sedan ungefär, och det är som köksbiträde (mattant) i för-skolor/skolor inom kommunen. Lönen är inte bra, arbetskollegorna å jag går inte alls bra ihop, jag tycker inte alls om jobbet överhuvudtaget plus att jag enbart är vikariernade timanställd. Men jag var tvungen att ha ett jobb och även om det är ett "pinsamt-jobb" så är det i alla fall ett jobb, och jag tycker det är mer pinsamt att säga att man inte jobbar.

MEN jag skulle göra nästan vad som helst för att få byta till en arbetsplats där jag trivs med arbetsuppgifterna och arbetskollegorna, det skulle vara guld värt för mig...

Anmäl
2012-05-03 16:40 #35 av: [isdrakee]

Jag är väl lite i samma situation som din kompis. Jag blev färdigutbildad för lite mer än ett år sedan och har ännu inte lyckats få tag i ett jobb inom området.

MEN jag tog såklart första bästa skitjobb (städare) jag fick tag på. Visst är det tråkigt och visst känner jag mig allmänt värdelös att stå här när nästan alla klasskompisarna har bra jobb. Men hyran måste betalas oavsett. Att tacka nej till ett jobb är för mig obegripligt. Det ser ju inte alls bra ut i CVt med stora luckor heller. Och varför skulle det vara mer pinsamt att ha ett skitjobb än att inte ha något jobb alls?

Om jag skulle bli uppsagd så skulle jag inte klara av att gå runt på pengarna från a-kassan. Jag har för utöver a-kassan inte rätt till någon ekonomisk stöd eftersom jag har sambo. Jag skulle antagligen inte tacka nej till något jobb av denna anledningen. Däremot så finns det såklart jobb jag gärna undviker som t ex telefonförsäljare eller jobba inom vården.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.