02. Vägen till ett jobb

Det här med att hitta jobb

2015-12-03 00:33 #0 av: Moalinn

Hur fasiken hittar man ett jobb? Speciellt med diagnosen autismliknande tillstånd (man märker till exempel av rätt bra att jag är tillbakadragen och har svårare att lära mig saker jag inte anser intressanta)? De jobb jag kan tänka mig är väldigt få, nästan obefintliga, så jag måste ju göra något för att kunna överleva här i livet. Jag har en liten vilja att hitta ett jobb, men då ett jobb som passar mig och inte på närmsta bästa café (som förövrigt är typ värsta tänkbara).

Livssituationen just nu: Är 20 år. Pluggar upp betyg på komvux och lever på lån av csn. Läser tre kurser varav jag antagligen kommer faila i en kurs, och kommer då alltså inte få ett "helt och fint" betygsdokument. Kommer inte heller kunna fortsätta till våren på grund av bristen av pengar.

Vad ska jag göraaa? Behöver jag ta kontakt med arbetsförmedlingen igen (var inskriven innan) efter att kurserna avslutats eller kontaktar de mig när det är dags? Vad kan jag säga till dem för att de ska ta mig på "allvar"? Jag har snackat med arbetspsykolog som i princip kom fram till att jag inte är så "dum i huvudet" (mina egna ord!) som jag får mig själv att framstå som och att jag absolut klarar av att jobba. Innan sommaren så kom de fram till att jag borde få en praktik men det blev inget med det då ingen av oss lyckades komma fram till något som skulle kunna passa mig. Men nu när jag varit "avskriven" så har jag väl inte rätt till varken ersättning eller praktik förrän om några månader? Är inte så himla glad i af egentligen. Finns det något jag själv kan göra? Alltså typ vägen till ett jobb, vad ska man göra, finns det någon "lista" på saker att tänka på (eller liknande)? Skrattar

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.blogg.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2015-12-03 00:37 #1 av: VildaVittra

Personlig assistent, till en brukare som kan föra sin egen talan, så du verkligen bara är dennes fötter och händer. 

PA blir man genom att man kontaktar de företag som finns i området, utbildning behövs sällan, även om det är bra att ha. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-12-03 10:03 #2 av: Halvdansken

IT? Det passar oftast utmärkt att jobba med om man har en autistisk läggning. Testare och programmerare behöver inte ha så jättemycket kontakt med andra människor. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-12-05 17:37 #3 av: Stallmima

Vad vill du jobba med?  Och vad kan du tänkas kunna utveckla dig till att jobba med?   Kolla sedan in olika liknande jobb som härrör från vad du skulle vilja jobba med....

Anmäl
2015-12-07 11:43 #4 av: LinaLj

#2 Det beror ju lite på vilken del av IT man arbetar inom och de flesta IT-jobb idag kräver högskoleutbildning.

#0 Det är du som måste kontakta arbetsförmedlingen, de kommer inte att höra av sig till dig. Men om du har en fastställd diagnos så är de skyldiga att hjälpa dig att hitta ett lämpligt arbete som fungerar utifrån dina förutsättningar. Så ta kontakt med dem så snart som möjligt och se till att stå på dig. Kom ihåg att om du får en handläggare på AF som du känner inte förstår dig eller som inte verkar vilja hjälpa dig så har du rätt att byta. 

Anmäl
2015-12-08 16:53 #5 av: NatasjaHemby

Saker som kan öka chanserna att få ett arbete som inte kräver någon specifik utbildning:

* Körkort
* Truckkort
* Militärtjänstgöring
* Volontärarbete (här är möjligheterna oändliga!)
* Styrelsearbete

Om du fick ersättning från af fram tills dess att du började plugga bör du vara berättigad till ersättning direkt efter att studierna avslutas också. Men vänta inte med att registrera dig efter studierna, blir det ett tidsglapp finns risken att du "åker ur" systemet och får vänta tre månader igen. Kanske kan du anmäla datum för avslutade studier redan nu? Prata med dem!

SE*Simbelmynes

Anmäl
2015-12-09 20:35 #6 av: Moalinn

#1 Det är väl sista utvägen.

#2 Lite som #4 säger, jag har ju ingen utbildning inom IT alls. Har inte kollat på IT speciellt mycket men det jag har sett har iallafall krävt utbildning.

#3 Fotografering är det jag vill jobba med men kan även tänka mig hästar/djur. Jag vill studera fotografi på högskola/universitet men eftersom att jag inte har godkänt i alla ämnen kan jag inte söka in någonstans, och jag kan samtidigt inte fortsätta läsa då jag inga pengar har. Men andra eventuella jobb jag skulle kunna tänka mig är typ grafisk formgivning och lite sånt. Jag har erfarenheter från gymnasiet men är inte speciellt duktig. Vet inte vad man kan kolla på för jobb utifrån det här då det som sagt är ganska smalt och finns väldigt få jobb.

#4 och #5 Ser nu att det finns en fin liten "skriv in dig"-knapp på arbetsförmedlingens hemsida. Borde väl bara vara att skriva in mig igen och gå till dem så snart som möjligt? Menar, det sista bidraget från CSN kom nu i november så måste ju få någon rullning på det hela. Även om jag tror att kurserna håller på någon vecka/några veckor till, har inte riktigt koll faktiskt. AF har till och med fått min journal så de borde göra mer än de gjort tycker jag. Problemet är väl att vi inte lyckas komma fram till någon praktikplats. Men ska se vem jag får som handläggare nu, om det blir samma eller inte. Trivdes ganska bra med hon jag hade, även om det var mycket snack men lite verkstad.

Jag känner mig så låst. Ledsen

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.blogg.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2015-12-09 21:15 #7 av: LinaLj

#6 Ja man kan anmäla sig via hemsidan och där kan man boka en tid så man får komma dit och prata med sin handledare. Tyvärr så är min erfarenhet av AF att de inte gör något utöver det som de måste göra, och det är ibland på näppen att de gör det. Tyvärr måste man vara ganska drivande själv för att få igenom saker som man har rätt till. Jag har en kompis som nu för en vecka sedan fick godkänt att gå en utbildning genom AF efter att ha kämpat för det i tre månader. Han fick till slut gå upp en nivå i hierarkin på AF för att få rätt. Kul för honom att han nu får möjlighet att göra det han drömt om, men jag tänker på alla de som inte orkar kämpa så som han har gjort.

Anmäl
2016-01-08 12:54 #8 av: Moalinn

Var på möte med min handläggare i tisdags. Blev inskriven i ungdomsgarantin direkt men måste ju säga att jag är lite förvirrad över vad jag ska göra. Missade att fråga, och handläggaren kändes bara allmänt rörig. Hon ska dessutom sluta i slutet på januari så får en ny handläggare.

De tycker iallafall att jag ska läsa upp naturkunskapen, vilket jag håller med om, men jag får inget bidrag från CSN av att bara läsa en kurs och då räcker inte bidragen för mina utgifter. Så en praktik eller ett jobb vid sidan av är ett måste. Jag hoppas för allt i världen att det händer något snart.

Jag skulle vilja läsa någon kurs om grafisk formgivning då jag håller på med det på fritiden och hade varit kul att få mer kunskaper än de jag har idag. Antar dock att det är digitalt skapande, grafisk kommunikation och så vidare och de kurserna har jag redan läst Oberörd

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.blogg.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2016-01-08 13:11 #9 av: VildaVittra

Du kan inte fylla ut studierna med lite andra kurser? Vet att jag lade till bild osv för att få tillräckligt med poäng. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-01-08 13:32 #10 av: Moalinn

Kan man göra det även om man har utbildningskontrakt? Har inte skrivit på något än! Men då jag är 20 kan jag läsa upp gymnasiekurser samtidigt som man får bidrag från både försäkringskassan och CSN, plus praktik/jobb vid sidan av (lite sur över att AF inte kläckte ur sig detta innan jag började studera i höstas. Fyllde 20 bara en månad efter kursstart ...) Är lite tveksam på detta nämligen, annars hade det varit toppen!

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.blogg.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2016-01-08 13:38 #11 av: VildaVittra

#10 Ingen aning, men det skadar ju inte att fråga. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.