17. Starta eget

Hur startar jag eget?

2014-03-21 15:03 #0 av: aekitsune

Hej! Jag och ett par vänner har fått världens bästa idé till en egen glasstillverkning. Jag vill på fullaste allvar göra verklighet av detta, men har ingen aning om hur jag ska gå tillväga. Någon som vet? Har inte rätt till starta eget-bidrag eller något eftersom jag varken har åldern inne eller är arbetslös. Men pengarna löser sig på något sätt om jag bara får rätt på allt annat först. T.ex. tillstånd, skatter, försäkringar, bokföring osv... 

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-03-21 15:13 #1 av: Emo

Eftersom det gäller livsmedel, så måste du ha en godkänd lokal, så börja med att kontakta Hälsovårdsnämden.

Medarbetare på Pärlpyssel och Pyssel
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo
, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-03-21 15:26 #2 av: aekitsune

"Hälsovårdsnämnden var en kommunal myndighet som existerade mellan 1875 och 1982." Enligt wikipedia :S

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-03-21 15:35 #3 av: sisela

Kanske livsmedelsverket gäller nuförtiden:

http://www.slv.se/grupp1/livsmedelsforetag/Starta_livsmedelsforetag/

Anmäl
2014-03-21 15:43 #4 av: Emo

Så heter det nog nu: Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Medarbetare på Pärlpyssel och Pyssel
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo
, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-03-21 15:52 #5 av: aekitsune

Läste lite där nu, och det verkar som att jag inte ens behöver ha en godkänd anläggning! Planerna är en vegansk glasskedja, och vad jag förstår är det enbart anläggningar som hanterar animaliska livsmedel som måste godkännas. WIN! <3

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-03-22 20:49 #6 av: KimE

Det är bra att gå en bokföringskurs och jag tror man behöver en kurs i livsmedelshygien. Se måste i bestämma vilken typ av företag ni vill starta.

prove www.verksamt.se

Anmäl
2014-03-23 11:08 #7 av: [Moa-]

Jag är tråkig, men säger som KimE, missa inte bokföringen, och alla redovisningsmässiga krav, för mindre företag är dock reglerna för bokföringen och den skattemässiga redovisningen oftast helt överensstämmande...

Du bör ringa kommunen, gärna någon tjänsteman på miljökontoret  (bygg- och miljökontoret) och se om de kan ge dig några tips ibland finns det lokala regleringar att ta hänsyn till.

Dock låter dina planer tyvärr långt ifrån realistiska när du inte tar hänsyn till startkapital eller ser detta som ett problem. Inte heller att direkt syfta till att starta en kedja, ytterst få företag har den synen, utan expanderar när de ser att det fungerar. Ett dylikt koncept har troligen en mycket begränsad marknad på vart det finns ett tillräckligt kundunderlag, något du inte skall underskatta.

Lycka till!

Anmäl
2014-03-25 17:10 #8 av: Halvdansken

Hur gör man glass utan ägg o grädde?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-04-01 07:52 #9 av: aekitsune

Bokföring kan jag och har utbildning för, så det är inget problem :) Startkapital är inget problem eftersom det inte är något problem, varför skulle det vara orealistiskt? Eller måste jag redovisa varifrån jag får pengar? Sen minns jag inte att jag någonsin påstått att jag inte vill expandera? Målet är att få ett stort utbud av veganska glassar som passar alla. För just nu finns det en enda vegansk glass i gb, och det är piggelin. Inte någon av de andra isglassarna är mjölkfria. Och de flesta restauranger satsar inte på att vara kedjor..

Glass utan ägg och grädde är superenkelt. I princip all mat är jättelätt att göra utan ägg och grädde. Du kan t.ex. använda kokosmjölk, sojamjölk, mandelmjölk, rismjölk eller hasselnötsmjölk. Ägg behövs egentligen inte i något recept, brukar fungera att bara strunta att ha i smeten. Behövs det för konsistensen går det att använd t.ex. banan eller potatismos istället ^^,


http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-04-01 11:07 #10 av: KimE

Kör på det går att lära sig allt på vägen. Har ni valt bolagsform?
Ska ni ha anställda eller bara delägare?

Anmäl
2014-04-01 11:10 #11 av: mayolica

 Hoppas det går bra för dej Tummen upp

 Jag ser fram mot att kunna köpa god vegetabilisk glass ute i glassbarer och butiker,det har jag väntat på i många år.Lipar 

StjärnorStjärnorStjärnor



~ mayolica ~

Anmäl
2014-04-02 18:16 #12 av: Imasy

Måste man inte ha tillstånd för all form av tillverkning etc av sådant som man ska äta? 

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-04-06 20:41 #13 av: aekitsune

#12 Jo, men inte samma tillstånd om det inte är animaliska produkter tydligen! :)

#10 Jag har inte bestämt än. Har bara kommit fram till att jag är jävligt envis, trött på att aldrig hitta vegansk glass, och brukar lyckas med det jag försöker med. Jag behöver mest veta var någonstans jag ska börja. Typ någon starta eget-kurs eller något "/

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.